MH-60R: Μπαίνουν σε υπηρεσία τα πρώτα ελικόπτερα Seahawk με το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό

Το Ινδικό Πολεμικό Ναυτικό θα «καλωσορίσει» την πρώτη μοίρα ελικοπτέρων MH-60R Seahawk, αύριο Τετάρτη 6 Μαρτίου, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των ανθρυποβρυχιακών δυνατοτήτων του.

Η μοίρα αποτελείται από έξι ελικόπτερα που θα είναι οπλισμένα με πυραύλους AGM-114 Hellfire, τορπίλες MK 54 και πυραύλους APKWS (Advanced Precision Kill Weapons System) της MBDA.

Η Ινδία αγόρασε 24 ελικόπτερα πολλαπλών ρόλων MH-60R από τις ΗΠΑ το 2020 για 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Θα αντικαταστήσουν τα γηρασμένα βρετανικής κατασκευής ελικόπτερα Sea King, με τα υπόλοιπα MH-60R να αναμένεται να παραδοθούν έως το 2025, σύμφωνα με τους Hindustan Times.

Τα δικινητήρια ελικόπτερα της Sikorsky, τα οποία είναι μια θαλάσσια παραλλαγή των Blackhawk, μπορούν να λειτουργούν από διάφορα πολεμικά πλοία και αεροπλανοφόρα. Οι ρόλοι που αναμένεται να έχουν τα MH-60R περιλαμβάνουν τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, την έρευνα και διάσωση, την ιατρική εκκένωση και τον ανεφοδιασμό.

«Το ελικόπτερο MH 60R θα ενισχύσει τις δυνατότητες της Ινδίας στο γαλάζιο νερό, επεκτείνοντας την επιχειρησιακή εμβέλεια του Πολεμικού Ναυτικού και υποστηρίζοντας συνεχείς ναυτικές επιχειρήσεις σε διάφορα φάσματα και σε τεράστιες θαλάσσιες περιοχές», ανέφερε το ινδικό Υπουργείο Άμυνας σε δελτίο τύπου.

Ταυτόχρονα, η Ινδία φέρεται να αναβαθμίζει τον στόλο της των 10 ελικοπτέρων Kamov-28 ρωσικής προέλευσης για περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια.

Η επιχειρησιακή λειτουργία των MH-60R Seahawk έρχεται εν μέσω των αυξανόμενων απειλών για πειρατεία και πυραυλικές επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία στον Ινδικό Ωκεανό, ενώ ταυτόχρονα η Κίνα προσπαθεί να αυξήσει την παρουσία της στην θαλάσσια περιοχή.

Έφτασαν και στην Ελλάδα 

Το μεσημέρι του Σαββάτου προσγειώθηκε στην Ελευσίνα και στην 112 Πτέρυγα Μάχης το θηριώδες αμερικανικό μεταγωγικό C-17 Globemaster, το οποίο μετέφερε τα δύο πρώτα καινούργια ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R Romeo για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Τα δύο πρώτα Romeo – ΠΝ 75 και ΠΝ 77- έχουν ήδη βαφτεί στα χρώματα του Πολεμικού Ναυτικού και ήδη έχουν δοκιμαστεί στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας Sikorksy στις ΗΠΑ.

Μέχρι το τέλος του 2024, θα φτάσουν στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα 5 υπερσύγχρονα ελικόπτερα.

Με πληροφορίες από: The Defense Post / Φωτογραφίες αρχείου