Mi-8: Η Κροατία ετοιμάζεται να στείλει 14 ελικόπτερα στην Ουκρανία

Η Κροατία έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για την αποστολή 14 ελικοπτέρων Mil Mi-8 στην Ουκρανία, σύμφωνα με κροατικά μέσα ενημέρωσης.

Τα ελικόπτερα, 12 εκσυγχρονισμένα Mi-8MTV-1 και δύο παλαιότερα Mi-8T, θα μεταφερθούν στην Ουκρανία σε «δέκα ημέρες», ανέφερε ο κροατικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Jutarnji, επικαλούμενος ανώνυμες πηγές.

Τα ελικόπτερα έχουν βαφτεί ξανά και είχαν υποβληθεί σε διαδικασίες συντήρησης, όπως αλλαγές λαδιών, προστίθεται στην έκθεση. Τα ελικόπτερα είτε θα μεταφερθούν στην Πολωνία σε αποσυναρμολογημένη κατάσταση είτε θα πετάξουν εκεί, πριν σταλούν μέσω των ουκρανικών συνόρων, πρόσθεσε ο κροατικός ειδησεογραφικός ιστότοπος.

Ο ιστότοπος δημοσίευσε επίσης αρκετές φωτογραφίες των ελικοπτέρων, που φέρεται να τραβήχτηκαν στην βάση Βέλικα Γκόριτσα.

Κροάτες αξιωματούχοι δεν έχουν κάνει κάποιο σχόλιο για τη μεταφορά, διατηρώντας μυστικό τον κατάλογο της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Η κυβέρνηση της χώρας ενέκρινε νέο πακέτο βοήθειας 160 εκατομμυρίων ευρώ στις 26 Φεβρουαρίου 2023, χωρίς να αποκαλύψει τι περιέχει.

Σύμφωνα με το Kyiv Independent, υπήρξαν διαφωνίες σχετικά με το πακέτο εντός της κροατικής κυβέρνησης, με ανεπιβεβαίωτες αναφορές να αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της χώρας Ζόραν Μιλάνοβιτς ήταν σθεναρά αντίθετος στην αποστολή των ελικοπτέρων.

Τα γερασμένα Mi-8 βρίσκονται σε διαδικασία αντικατάστασης με αμερικανικής κατασκευής ελικόπτερα Sikorsky UH-60 Black Hawk στην υπηρεσία της Κροατικής Πολεμικής Αεροπορίας. Τα πρώτα τέσσερα UH-60 παραδόθηκαν στην Κροατία το 2022.

Η Ουκρανία χρησιμοποίησε μεγάλο αριθμό Mi-8 και αναβάθμισε ελικόπτερα Mi-17 πριν από την έναρξη της πλήρους κλίμακας ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.  Τα ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν έντονα μετά την εισβολή, συμπεριλαμβανομένης της εμπλοκής σε πολλές «τολμηρές» πτήσεις στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης.

Πολλά Mi-8, καθώς και τα μέρη τους, έχουν προμηθευτεί στην Ουκρανία από δυτικά έθνη από την έναρξη του πολέμου. Για παράδειγμα, έχει αναφερθεί ότι ο αμερικανικός στρατός προμήθευε την Ουκρανία με άγνωστο αριθμό ελικοπτέρων που είχαν αγοράσει προηγουμένως για τον αφγανικό στρατό.

Πηγή: Aerotime Hub / Φωτογραφία Wikimedia Commons