Mi-26: 40 χρονών γίνεται το πελώριο ελικόπτερο της ΕΣΣΔ που πουλάει ακόμα – ΦΩΤΟ

 Σχεδόν σαράντα χρόνια μετά το ντεμπούτο του, το βαρέως τύπου Mi-26, γνωστό στο ΝΑΤΟ ως τ«Halo», εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο ελικόπτερο στον κόσμο.

Κατασκευασμένο από τη Russian Helicopters, μια θυγατρική της ρωσικής βιομηχανίας Rostec, το Mi-26 μπορεί να μεταφέρει περισσότερο φορτίο ή ανθρώπους από οποιοδήποτε άλλο στη Δύση, ακόμα και το αμερικανικό Chinook ή το Sea Stallion.

Το πελώριο αυτό ελικόπτερο χρησιμοποιείται άλλωστε και ως βάση για ένα νέο ελικόπτερο ρωσοκινεζικής παραγωγής, το AHL.

Σύμφωνα με το Defense News, η οποία πραγματοποίησε περιοδεία στο εργοστάσιο παραγωγής ρωσικών ελικοπτέρων έξω από τη Μόσχα, η εταιρεία διεξάγει πολυμερή τροποποίηση των παλαιότερων Mi-26 για τον ρωσικό στρατό,

Το Mi-26 κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1980 από τη Σοβιετική Ένωση. Το Mi-26 ήταν τεράστιο, με μια άτρακτο μήκους 110 ποδιών και μέγιστο συνολικό μήκος, με περιστρεφόμενους ρότορες, ύψους 131 ποδιών. Το «Halo» μπορεί να ανυψώσει μέχρι 44.092 κιλά φορτίου ή 22 τόνους.

Χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τους Σοβιετικούς κατά τη διάρκεια της εισβολής τους στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του ’80, ενώ το 1986 τα Μi-26 ανέλαβαν να «μπαζώσουν» το Τσέρνομπιλ μετά την πυρηνική έκρηξη. Τα ελικόπτερα που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση δεν τέθηκαν ποτέ ξανά σε λειτουργία λόγω της έκθεσής τους σε ραδιενέργεια.

Το νέο Mi-26T2V μετακινεί το αεροσκάφος από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή, επιτρέποντάς του να επωφεληθεί από τις νέες τεχνολογίες πλοήγησης και επικοινωνιών, ενώ μειώνει το μέγεθος του πληρώματος.

Νέοι υπολογιστές και πίνακες εισόδου δεδομένων αντικαθιστούν τα αναλογικά όργανα και ένα νέο σύστημα αδρανειακής πλοήγησης με λέιζερ, το GPS και τα ρωσικά συστήματα δορυφορικής πλοήγησης GLONASS επιτρέπουν την εξάλειψη του ανθρώπινου πλοηγού.    


Πηγή: PopularMechanics