Μία άμυνα από «χρυσάφι» – Αστρονομικός ο νέος αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ

Είναι γνωστό πως οι ΗΠΑ δεν «λυπούνται» το λογαριασμό όταν τίθενται στο τραπέζι θέματα άμυνας, έτσι και φέτος, στον αμυντικό προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2020 οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έσπασαν για τα καλά τον κουμπαρά.

Η τελική έκδοση του Αμυντικού Προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2020 εγκρίθηκε από το Κογκρέσο την περασμένη Δευτέρα και παραδόθηκε στο προεδρικό γραφείο για υπογραφή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του προέδρου της Επιτροπής Προμηθειών, Richard Shelby, οι αμυντικές δαπάνες αυξάνονται! Υπάρχουν 738 δισεκατομμύρια δολάρια διαθέσιμα για την Άμυνα μέσα στο 2020, ποσό που ξεπερνά τον προυπολογισμό του προηγούμενου έτους.

Ο προϋπολογισμός αφορά όλα τα θέματα του στρατού, από μισθοδοσία και επιδόματα μέχρι εξοπλιστικά προγράμματα για πλοία, τεθωρακισμένα και αεροσκάφη. Η φετινή νομοθεσία περιελάμβανε αύξηση των αποδοχών κατά 3,1% για το στράτευμα, την πρώτη οικογενειακή άδεια για όλους τους ομοσπονδιακούς εργαζόμενους καθώς και τη  δημιουργία μιας διαστημικής δύναμης.

Μερικοί Δημοκρατικοί αλλά και Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν ενάντια στο νομοσχέδιο επειδή δεν μειώνει την στρατιωτική παρουσία στο εξωτερικό, με «αιχμή του δόρατος» την επικύρωση της υποστήριξης της αεροπορικής εκστρατείας της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη.

Ορισμένοι αντιτάχθηκαν επίσης στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, την ώρα που το δημόσιο χρέος εκτοξεύεται.

Παρόλα αυτά η υπογραφή του προέδρου Τραμπ πρέπει να θεωρείται δεδομένη:

Σε άλλες λεπτομέρειες, παρέχονται κονδύλια για την προμήθεια 98 μαχητικών F-35, 8 F-15EX αναπλήρωσης απωλειών, 12 ιπτάμενα τάνκερ KC-46A, 24 F/A-18E/F Super Hornet, 9 P-8A και 74 ελικόπτερα UH-60 Black Hawk. Για το ναυτικό προβλέπονται 23,9 δις για τη ναυπήγηση 14 πολεμικών, μεταξύ αυτών 3 αντιτορπιλικών Arleigh Burke, μιας φρεγάτας, ενός ελικοπτεροφόρου-αποβατικού, ενός δεξαμενοπλοίου-αποβατικού, ενός ταχέως μεταγωγικού εκστρατείας, 2 πετρελαιοφόρων, 2 ρυμουλκών κι ενός αεροπλανοφόρου. Παρέχει κονδύλια ακόμα για 3 υποβρύχια κλάσης Virginia. Ο στρατός ξηράς λαμβάνει κονδύλια 1,7 δις για την αναβάθμιση των αρμάτων M1A2 SEPv3 Abrams, 1,5 δις για οχήματα τακτικών μεταφορών (Joint Light Tactical Vehicles) για τον Στρατό και τους Πεζοναύτες και 250 εκατομμύρια επιπλέον για τον εξοπλισμό των τεθωρακισμένων Stryker με πυροβόλο των 30mm.

Σύμφωνα με πληροφορίες από: Reuters