MiG-29: H Βουλγαρία θα αγοράσει 6 κινητήρες για να επεκτείνει την υπηρεσία των μαχητικών της

Το βουλγαρικό υπουργείο Άμυνας άνοιξε διαγωνισμό για την προμήθεια έξι επισκευασμένων κινητήρων για τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29. Ο διαγωνισμός δημοσιεύτηκε στις 6 Μαρτίου και η προθεσμία υποβολής των προσφορών είναι η 24η Απριλίου.

Η μέγιστη προθεσμία για την παράδοση και των έξι κινητήρων δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 12 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Η διάρκεια πτήσης των βουλγαρικών MiG-29 λήγει στα μέσα του έτους, αλλά παρόλα αυτά ο στρατός σκοπεύει να συνεχίσει να τα χρησιμοποιεί μέχρι το τέλος του 2023. Ωστόσο, ακόμη και αν η δημόσια παραγγελία για τους επισκευασμένους κινητήρες εκπληρωθεί σε μικρότερο χρονικό διάστημα από ένα έτος, θα υπάρξει περίοδος κατά την οποία ο βουλγαρικός εναέριος χώρος δεν θα μπορεί να προστατεύεται από τη βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία.

Μέχρι στιγμής, δεν είναι γνωστό από πού μπορούν να παραδοθούν οι κινητήρες, αλλά σύμφωνα με στοιχεία του βουλγαρικού υπουργείου Άμυνας, έχουν γίνει συνομιλίες με την Πολωνία, μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ και με μια ασιατική χώρα. Πριν από μήνες, η Βουλγαρία υπολόγιζε να πάρει κινητήρες από την Πολωνία, αλλά πλέον αυτό δεν μπορεί να συμβεί, καθώς η Βαρσοβία και η Σλοβακία ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμες να δώσουν τα MiG-29 τους στην Ουκρανία.

Η Βουλγαρία περιμένει τα νέα αμερικανικά αεροσκάφη τύπου F-16, ωστόσο το Υπουργείο Άμυνας έχει στρέψει την προσοχή του σε μια «ενδιάμεση λύση» προκειμένου να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας.

Συγκεκριμένα, η Βουλγαρία θα χρησιμοποιήσει τα αεροσκάφη αυτά μέχρι να τεθούν σε επιχειρησιακή λειτουργία τα αμερικανικά F-16 Block 70, κάτι που αναμένεται να γίνει το 2027 ή το 2028. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τα σουηδικά Gripen, τα γαλλικά Rafale και παλαιότερα αμερικανικά F-16 από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Πηγή: BTA, Novinite / Φωτογραφία αρχείου