MiG-29: Η Πολωνία ζητά από τη Γερμανία να εγκρίνει την εξαγωγή παλαιών μαχητικών στην Ουκρανία

Η Πολωνία ζήτησε την έγκριση της γερμανικής κυβέρνησης για την εξαγωγή παλαιών γερμανικών μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας στο Βερολίνο.

Η Γερμανία θα λάβει απόφαση μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων DPA, επικαλούμενο τον υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.

Η Γερμανία κληρονόμησε 24 αεροσκάφη MiG-29 από την Ανατολική Γερμανία κατά την επανένωση το 1990. Εκείνη την εποχή, τα αεροσκάφη θεωρούνταν από τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο.

Το 2004, το Βερολίνο παρέδωσε 22 από τα αεροσκάφη στην Πολωνία. Από τα υπόλοιπα δύο τζετ, το ένα καταστράφηκε σε σύγκρουση και το άλλο εκτίθεται σε μουσείο.

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα έχει ότι δηλώσει ότι «στο μέλλον» η χώρα του μπορεί να παραχωρήσει στην Ουκρανία όλα τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29, σοβιετικής κατασκευής, που διαθέτει. Η Πολωνία έχει ήδη δώσει οκτώ MiG-29 και πρόκειται σύντομα να στείλει άλλα έξι στο Κίεβο.

Επίσης, η κυβέρνηση της Σλοβακίας έχει εγκρίνει την αποστολή 13 μαχητικών αεροσκαφών σοβιετικής κατασκευής τύπου MiG-29 στην Ουκρανία, με τα πρώτα τέσσερα μαχητικά να έχουν ήδη παραδοθεί.

Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας κατηγορεί τη Ρωσία ότι έκανε σαμποτάζ στα μαχητικά προτού σταλούν στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι Ρώσοι τεχνικοί «κρύβονται πίσω» από περιστατικά δολιοφθοράς, τον τελευταίο χρόνο, στα σλοβακικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG-29, προκειμένου να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση της χώρας να αποφασίσει την ενδεχόμενη παράδοσή τους στις ουκρανικές αεροπορικές δυνάμεις. Υπενθυμίζεται ότι τα σλοβακικά MiG-29 τέθηκαν εκτός επιχειρησιακής λειτουργίας τον Αύγουστο του 2022, δηλαδή έξι μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters