MiG-29: Η Σλοβακία εξετάζει σοβαρά την παράδοση 10 μαχητικών στην Ουκρανία

Russian-made MiG-29 fighter jet flies near the Malacky Air Base, near Malacky, Slovakia, August 27, 2022. REUTERS/David W Cerny

Η Σλοβακία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να δώσει στην Ουκρανία 10 από τα 11 μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG-29, όπως δήλωσε στο Associated Press ο Υπουργός Άμυνας της χώρας, Γιάροσλαβ Ναντ, κατά την διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων και ως εκ τούτου το επίκαιρο αυτό ζήτημα παραμένει στο προσκήνιο.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Φεβρουαρίου, ο σλοβακικός Τύπος είχε μεταδώσει ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ζητήσει από την Σλοβακία την προμήθεια σοβιετικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών τύπου MiG-29, με τον Σλοβάκο Πρωθυπουργό Έντουαρντ Χέγκερ να απαντάει ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα ξεκινούσαν σύντομα.

Όπως είχε τονίσει ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας, τα συγκεκριμένα μαχητικά έχουν τεθεί εκτός επιχειρησιακής λειτουργίας στο οπλοστάσιο των αεροπορικών δυνάμεων της χώρας ενώ, όπως διευκρίνισε ο Σλοβάκος Υπουργός Άμυνας δέκα MiG-29 είναι πιθανό να δοθούν στην Ουκρανία, ενώ το ενδέκατο – και τελευταίο –  αεροσκάφος θα παραχωρηθεί σε μουσείο ως έκθεμα.

Η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και τα ανταλλάγματα

Ωστόσο, η οποιαδήποτε προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία δεν μπορεί να προχωρήσει μονομερώς αλλά απαιτείται προηγούμενη συμφωνία με τους εταίρους εντός πλαισίου NATO. Ο Σλοβάκος Υπουργός Άμυνας υπογράμμισε ότι τα αεροσκάφη υπολογίζονται στα 299 εκατομμύρια δολάρια, την ίδια στιγμή που η χώρα εργάζεται προκειμένου να αναβαθμίσει τις δικές της Ένοπλες Δυνάμεις στα πρότυπα του NATO, κάτι που εξυπηρετείται μέσω της παραχώρησης σοβιετικού εξοπλισμού και οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία.

Ήδη η Σλοβακία έχει παραδώσει πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας τύπου S-300, ελικόπτερα, πολλαπλούς εκτοξευτές τύπου Grad και τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να παραλάβει ως αντάλλαγμα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας τύπου Patriot, με την προσωρινή ανάπτυξη αμερικανικών, γερμανικών και ολλανδικών στρατευμάτων, καθώς επίσης τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου Leopard 2 και συστήματα αεράμυνας μικρής εμβέλειας τύπου Mantis.

Συνολικά, η Σλοβακία έχει δώσει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθειας αξίας σχεδόν 168 εκατομμυρίων ευρώ και έχει επίσης δεχθεί οικονομική βοήθεια πάνω από 82 εκατομμύρια ευρώ μέσω ενός ειδικού ταμείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φωτογραφίες Reuters