MiG-29: Καταστροφές και ζημιές στα αιγυπτιακά μαχητικά που «αιχμαλωτίστηκαν» στο Σουδάν [vid, pics]

Νέες πληροφορίες έχουν γίνει γνωστές αναφορικά με την κατάσταση των αιγυπτιακών μαχητικών αεροσκαφών τύπου MiG-29 που «αιχμαλωτίστηκαν» από τις παραστρατιωτικές ομάδες των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/FSR) στην αεροπορική βάση Merowe, που βρίσκεται έξω από την πρωτεύουσα του Σουδάν, το Χαρτούμ.

Δορυφορικές εικόνες από την συγκεκριμένη αεροπορική βάση φαίνεται να αποκαλύπτουν ότι έχει καταστραφεί τουλάχιστον ένα από τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG-29 που ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία Αιγύπτου, το οποίο μάλιστα κάηκε ολοσχερώς, ενώ άλλα αεροσκάφη ενδεχομένως να έχουν υποστεί κάποιες ζημιές.

Πρόκειται για το ίδια μαχητικά αεροσκάφη που εμφανίστηκαν σε βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις πρώτες ώρες μετά την έναρξη των συγκρούσεων μεταξύ των καθεστωτικών στρατιωτικών δυνάμεων και των παραστρατιωτικών οργανώσεων. Στις δορυφορικές λήψεις φαίνονται επίσης και τα κινεζικής κατασκευής εκπαιδευτικά – ελαφριά μαχητικά αεροσκάφη τύπου FTC-2000.

Υπενθυμίζεται ότι πιλότοι, προσωπικό εδάφους και μαχητικά αεροσκάφη από την Αίγυπτο είχαν αναπτυχθεί στο Σουδάν για την διεξαγωγή των κοινών ασκήσεων « Nile Eagles-2». Αυτό που τονίζουν οι αναλυτές, είναι το γεγονός ότι η απώλεια οποιουδήποτε μαχητικού αεροσκάφους MiG-29 είναι ιδιαίτερα σημαντική για το Κάιρο, διότι πρόκειται για τα προηγμένα και πλήρως αναβαθμισμένα MiG-29M/M2, που διαθέτουν σύγχρονα λειτουργικά και ηλεκτρονικά συστήματα, ώστε να θεωρούνται σχεδόν ισάξια με τα ρωσικά Su-35.

Δείτε φωτογραφίες από το Reuters / Maxar:

Ένα κατεστραμμένο MiG-29 και άλλα που έχουν υποστεί ζημιές.
Εικόνα από την αεροπορική βάση Merow και τα μαχητικά τύπου MiG-29
Εκπαιδευτικά- ελαφριά μαχητικά τύπου FTC-2000 που έχουν υποστεί ζημιές και έχουν καταστραφεί.