Η Ουκρανία και η Πολωνία άρχισαν ξανά τις συνομιλίες για την πιθανή μεταφορά των πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών της σοβιετικής εποχής, τα MiG-29, σε αντάλλαγμα για ουκρανική τεχνολογία μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones).
Όπως δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, Βλάντισλαβ Κοσίνιακ-Κάμις, «βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την ενσωμάτωση των διδαγμάτων που αντλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία στα αμυντικά συστήματα της Πολωνίας».
«Υπάρχει μια σαφής πρόταση: MiG-29 για μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Οι Ουκρανοί είπαν αρχικά ‘ναι’, αλλά μετά άρχισαν να το σκέφτονται και τώρα διαπραγματεύονται ξανά, κάτι που είναι καλό. Ελπίζω ότι αυτή η πρόταση θα οριστικοποιηθεί με επιτυχία», δήλωσε ο Πολωνός ΥΠΑΜ.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιουνίου, η Βαρσοβία αποφάσισε να μην μεταφέρει μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 στο Κίεβο, καθώς σύμφωνα με την Πολωνία, η ουκρανική πλευρά φέρεται να είχε αθετήσει μια συμφωνία που προέβλεπε τη μεταφορά μη επανδρωμένων τεχνολογιών.
Αναγνώρισε ότι η Ουκρανία διαθέτει σημαντικές δυνατότητες σε μη επανδρωμένες τεχνολογίες και, κατά την άποψή του, η ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και τεχνολογιών θα έπρεπε να γίνει σημαντικό στοιχείο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών.
Η συμφωνία θα περιλαμβάνει 9 πολωνικά μαχητικά, στα οποία οι Ουκρανοί πιλότοι δεν χρειάζονται ιδιαίτερη εκπαίδευση. Επίσης, τη συντήρηση των αεροσκαφών αυτών θα αναλάβουν πολωνικές εταιρείες.
Συνεργασία για τους πυραύλους PAC-3 των Patriot
Η Πολωνία θα συνεργαστεί με την Ουκρανία για την παραγωγή και συντήρηση των πυραύλων PAC-3 για τα συστήματα Patriot, είπε χθες στην ίδια συνέντευξη ο Πολωνός υπουργός Άμυνας.
Σημείωσε ότι η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία για την ίδρυση κέντρου εξυπηρέτησης στην Ευρώπη για τους πυραύλους PAC-3 που χρησιμοποιούνται στο σύστημα αεράμυνας Patriot. Σχολιάζοντας τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τη χορήγηση άδειας στην Ουκρανία για την κατασκευή πυραύλων για τα συστήματα Patriot, η Κοσινιάκ-Κάμις τόνισε ότι η Πολωνία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Πολωνία αποτελεί μέρος μιας ομάδας τεσσάρων χωρών του ΝΑΤΟ — μαζί με τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Ολλανδία — στις οποίες, στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στην Άγκυρα, χορηγήθηκε το καθεστώς των χωρών στις οποίες μπορούν να μεταφερθούν τεχνολογίες που σχετίζονται με την παραγωγή και συντήρηση πυραύλων για συστήματα Patriot.
«Η Πολωνία είναι μία από τις χώρες που έχουν οριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τόπος παραγωγής και συντήρησης αυτών των πυραύλων. Ως εκ τούτου, θα συνεργαστούμε και με την Ουκρανία σε αυτόν τον τομέα», τόνισε ο Πολωνός Υπουργός Άμυνας.
Σημείωσε ότι η έναρξη της παραγωγής αυτών των πυραύλων στην Ουκρανία είναι μια πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία που θα διαρκέσει πολλές εβδομάδες.
«Προς το παρόν, οι πύραυλοι για τα συστήματα Patriot παράγονται μόνο στις ΗΠΑ, και μάλιστα σε ποσότητες που δεν καλύπτουν τις ανάγκες των ίδιων των Ηνωμένων Πολιτειών. Επομένως, αυτή η διαδικασία πρέπει να επιταχυνθεί. Είμαστε αποφασισμένοι και η Πολωνία είναι έτοιμη να ξεκινήσει αμέσως τη συντήρηση και να λάβει περαιτέρω μέτρα», δήλωσε ο ίδιος.
Χθες, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως Κίεβο και Ουάσινγκτον έχουν καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με την άδεια παραγωγής των PAC-3, συμπληρώνοντας πως απομένει να διευθετηθούν τεχνικές λεπτομέρειες. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες η Ουκρανία θα παραλάβει πυραύλους PAC-3 από τις ΗΠΑ, χωρίς να έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.




