MiG-29: «Η Πολωνία παρέδωσε τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία»

Σημαντική αποκάλυψη έκανε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος της Πολωνίας σήμερα, κατά την διάρκεια δηλώσεων που έκανε στον πολωνικό ραδιοφωνικό σταθμό RMF24, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η η Πολωνία έχει ήδη παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG-29 στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ο Μαρτσίν Πρζιντάτς, επικεφαλής του Γραφείου Διεθνούς Πολιτικής της πολωνικής Προεδρίας, είπε ότι «σύμφωνα με πληροφορίες που έχω, η διαδικασία παράδοσης της πρώτης παρτίδας μαχητικών αεροσκαφών τύπου MiG-29 στην Ουκρανία έχει ήδη ολοκληρωθεί».

Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμα, ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Πολωνία στις 5 Απριλίου, «η ουκρανική πλευρά θα ζητήσει περαιτέρω υποστήριξη χωρίς αμφιβολία». Έπειτα, τόνισε ότι η πολωνική κυβέρνηση παραδίδει στην Ουκρανία σοβιετικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη τύπο MiG-29, «τα οποία υποτίθεται ότι θα επισκευάζονταν σε 2-3 χρόνια».

Αντίθετα, η Πολωνία αγοράζει σύγχρονα αμερικανικά stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35 και σημαντικό αριθμό σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμό και οπλικών συστημάτων. Όπως αναφέρθηκε, η Πολωνία και η Σλοβακία σχεδιάζουν να παραδώσουν συνολικά 33 μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 στην Ουκρανία. Από αυτά, τα 20 θα είναι από την Πολωνία και τα 13 από τη Σλοβακία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι χώρες αυτές έχουν ήδη μεταφέρει τέσσερα αεροσκάφη MiG-29 στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από: TASS / Jerusalem Post / Ukrinform | Φωτογραφίες Reuters