MiG-31: Ρωσικά μαχητικά με υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal θα περιπολούν τη Μαύρη Θάλασσα σε μόνιμη βάση

Με εντολή του Ρώσου Προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία θα αναπτύξει μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG-31, εξοπλισμένα με υπερηχητικούς πυραύλους τύπου Kinzhal, για να πραγματοποιούν σε μόνιμη βάση περιπολίες πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις και ενδεχομένως εντάσεις στην περιοχή, όπου συχνά πετούν αεροσκάφη του NATO.

Όπως μετέδωσαν τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων, ο Πρόεδρος Πούτιν είπε χαρακτηριστικά ότι «με εντολή μου, οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις αρχίζουν περιπολίες στο διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα σε μόνιμη βάση, ενώ τα μαχητικά αεροσκάφη μας τύπου MiG-31 είναι οπλισμένα με τους πυραύλους Kinzhal, που έχουν εμβέλεια πάνω από 1.000 χιλιόμετρα και έχουν ταχύτητα έως και 9 Mach».

Ακόμα, ο Ρώσος Πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι κλιμακώνουν τις εντάσεις τόσο στην Ουκρανία με τους πυραύλους μεγάλης εμβέλειας τύπου ATACMS αλλά και στη Μέση Ανατολή επειδή ανέπτυξαν δύο ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων προς; υποστήριξη του Ισραήλ, λέγοντας ότι «όλα αυτά κλιμακώνουν την ατμόσφαιρα».

Ο Πούτιν πρόσθεσε επίσης ότι οι περιπολίες των μαχητικών αεροσκαφών τύπου MiG-31 θα επιτρέπουν στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις να επιτηρούν, να παρακολουθούν και να ελέγχουν τις εξελίξεις αλλά και την δυνητική μεταφορά οπλικών συστημάτων στη Μεσόγειο. Συγκεκριμένα, ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για απειλή αλλά για έλεγχο του τι συμβαίνει στη Μεσόγειο.

Με πληροφορίες από: TASS / Φωτογραφίες αρχείου Reuters