MiG-31D: Η Ρωσία ξεκινά «κούρσα εξοπλισμών στο διάστημα» – Εξοπλίζει τα μαχητικά της με αντιδορυφορικούς πυραύλους

Η Ρωσία αναπτύσσει ενεργά αντιδορυφορικά όπλα, εστιάζοντας σε δύο συγκεκριμένα έργα: τον εξοπλισμό του μαχητικού MiG-31D με έναν αντιδορυφορικό πύραυλο και τον οπλισμό ενός αεροσκάφους IL-76 με λέιζερ.

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αποκάλυψε τα σχέδιά του μέσω του στρατιωτικού περιοδικού «Military Thought». Στο άρθρο αναφέρεται ότι ο ρωσικός στρατός έχει αναπτύξει κινητά αντιδορυφορικά συστήματα μάχης.

Αυτά τα συστήματα περιλαμβάνουν το αντιδιαστημικό αμυντικό σύστημα Kontakt, που βασίζεται στο βαρύ μαχητικό MiG-31D, το σύστημα μάχης λέιζερ A60 Sokol-Echelon που είναι τοποθετημένο στο μεταγωγικό αεροσκάφος IL-76 και το σύστημα λέιζερ Peresvet.

Η τελευταία φορά που αποκαλύφθηκαν δημόσια πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη ενός αντιδορυφορικού πυραυλικού συστήματος ήταν το 2009. Τότε, ο γενικός διοικητής της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας είχε αναφέρει ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την αναβίωση του συστήματος με σκοπό την αντιδορυφορική άμυνα.

Οι στρατιωτικοί δορυφόροι επικοινωνίας και πλοήγησης πιθανότατα θα γίνουν κρίσιμοι στόχοι σε μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ μεγάλων διαστημικών δυνάμεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα έχουν ήδη επιδείξει τις αντιδορυφορικές τους ικανότητες. Καθώς οι σύγχρονες συγκρούσεις εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την δορυφορική επικοινωνία για την ανταλλαγή πληροφοριών, η στόχευση αυτών των κρίσιμων δικτύων γίνεται πιο σημαντική.

Με πληροφορίες από: The Eurasian Times, TASS