Minsk: Το ρωσικό αποβατικό πλοίο που χτυπήθηκε από ουκρανικούς πυραύλους «θα επισκευαστεί μέσα στο 2024»

Η Ρωσία θα ξεκινήσει τις επισκευές στο αποβατικό πλοίο Minsk, που υπέστη ζημιά από ουκρανικό χτύπημα, το 2024, δήλωσε στο TASS ρωσική πηγή από τις αρχές της Κριμαίας.

«Έχει καταστραφεί η υπερκατασκευή (superstructure) στο αγκυροβολημένο πλοίο Minsk. Οι επισκευές θα ξεκινήσουν φέτος. Η απόφαση έχει ληφθεί», δήλωσε η πηγή στο ρωσικό πρακτορείο.

Σύμφωνα με πηγές του TASS, υπάρχει η πιθανότητα η υπερκατασκευή του ρωσικού αποβατικού πλοίου να αντικατασταθεί με αυτήν από το αποβατικό πλοίο Konstantin Olshansky, που άνηκε στο ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό και «εγκαταλείφθηκε» μαζί με άλλα 20 πολεμικά πλοία στην Κριμαία το 2014, όταν η Ρωσία κατέλαβε παράνομα την χερσόνησο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στα Ναυπηγεία της Σεβαστούπολης στις 13 Σεπτεμβρίου 2023. Το αποβατικό πλοίο Minsk και το υποβρύχιο Rostov-on-Don βρίσκονταν εκεί για επισκευή και υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Το υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι και τα δύο πολεμικά πλοία θα επισκευαστούν καθώς η ζημιά δεν ήταν κρίσιμη. «Η γενική επισκευή του υποβρυχίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους», αναφέρει το TASS.

Ωστόσο, οι βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών τονίζουν ότι παρά το γεγονός ότι το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας προσπάθησε να υποβαθμίσει τις ζημιές που προκλήθηκαν στα πολεμική πλοία, εντούτοις τα στοιχεία που προκύπτουν από δορυφορικές λήψεις και νέες εικόνες από ανοιχτές πηγές πληροφόρησης οδηγούν στην εκτίμηση ότι το αποβατικό πλοίο «Minsk» έχει τεθεί εκτός επιχειρησιακής λειτουργίας.

Μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον περασμένο Σεπτέμβριο, έδειχνε τις εκτεταμμένες ζημιές στο ρωσικό αποβατικό πλοίο. Σχεδόν ολόκληρο το κατάστρωμα του πλοίου φαινόταν να έχει καταστραφεί από την επίθεση και την μετέπειτα πυρκαγιά που ξέσπασε.

Ο έμπειρος ναυτικός αναλυτής H.I. Sutton, σε ανάρτησή του, ανέφερε χαρακτηριστικά πως οι ζημιές που υπέστη το «Minsk» είναι ανεπανόρθωτες και δεν θα μπορέσει να επιστρέψει σε υπηρεσία με το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό. Άλλες πηγές αναφέρουν πως δεδομένης της ηλικίας του σκάφους και της μεγάλης ζημιάς που υπέστη, οποιαδήποτε επισκευή θα ήταν δύσκολη και δαπανηρή.

Φωτογραφία αρχείου Reuters