Mirage 2000-5: «Ανάσα ζωής» για τα μαχητικά αεροσκάφη της Ταϊβάν

Η Ταϊβάν δίνει «ανάσα ζωής» στον στόλο μαχητικών αεροσκαφών τύπου Mirage 2000-5 σε μια προσπάθεια να κρατήσει υψηλά τα ποσοστά διαθεσιμότητας των αεροπορικών της δυνάμεων, με φόντο την ολοένα αυξανόμενη ένταση με την Κίνα, με την υπογραφή συμφωνιών που θα παρατείνει την επιχειρησιακή τους λειτουργία.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν αποφάσισε ότι ο ρόλος των Mirage 2000-5 για την άμυνα και την προστασία του εναέριου χώρου της είναι εξαιρετικά κρίσιμος και ως εκ τούτου αποφασίστηκε η δαπάνη ύψους 329 εκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά ανταλλακτικών, εξαρτημάτων και κινητήρων για τα δελταπτέρυγα μαχητικά της.

Η σύμβαση αυτή, την οποία ανέλαβε η γαλλική εταιρεία Safran, έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι τα Mirage 2000-5 της Ταϊβάν θα παραμείνουν σε επιχειρησιακή λειτουργία για αρκετά ακόμα χρόνια, ενώ η εκτέλεσή της θα ξεκινήσει από αυτόν τον μήνα με και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2028.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν προχώρησε σε ακόμα μια συμφωνία για την προμήθεια εξαρτημάτων και ανταλλακτικών για τους πυραύλους αέρος – αέρος μικρής και μέσης εμβέλειας τύπου MICA και R.550 Magic.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και αρκετούς μήνες υπήρχαν ενδείξεις και αναφορές σχετικά με την αναβάθμιση μέσης ζωής των Mirage 2000-5 της Ταϊβάν εν αναμονή των μαχητικών αεροσκαφών F-16 Viper που θα παραλάβει.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα παρέλαβε 60 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη το 1997, ωστόσο έχουν σημειωθεί αρκετές συντριβές και αεροπορικά ατυχήματα, με αποτέλεσμα να μειωθεί αριθμητικά ο στόλος. Ωστόσο, παραμένουν η «αιχμή του δόρατος» για την προστασία του εναέριου χώρου της Ταϊβάν από κινεζικά αεροσκάφη όπως φάνηκε τα τελευταία χρόνια.

Φωτογραφίες αρχείου Reuters