OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Mirage 2000-5: Η Γαλλία θα δώσει 6 μαχητικά στην Ουκρανία – «Θα επηρεαστούν οι διαθεσιμότητες των Rafale»

12/11/2024 - 17:24
Mirage 2000-5
Share on FacebookShare on Twitter

Η Γαλλία έχει ανακοινώσει εδώ και μήνες την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-5 στην Ουκρανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε την πρώτη ανακοίνωση τον περασμένο Ιούνιο, χωρίς όμως να διευκρινίζει τον ακριβή αριθμό Mirage 2000-5 που θα μεταφερθούν στο Κίεβο.

Ο Γάλλος βουλευτής Frank Gilleti, σε έκθεσή του για τον προϋπολογισμό, σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής La Tribune, αποκάλυψε ότι το Παρίσι θα στείλει τελικά 6 μαχητικά, με τις πρώτες παραδόσεις να αναμένονται το πρώτο τρίμηνο του 2025, δίνοντας χρόνο στους Ουκρανούς πιλότους και τεχνικούς να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους. 

Δεν είναι σαφές αν θα υπάρξουν αργότερα παραδόσεις επιπλέον μαχητικών.

Τα Mirage 2000-5, εξακολουθούν να βρίσκονται σε υπηρεσία με τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία και είχαν αρχικά προγραμματιστεί να παραμείνουν επιχειρησιακά μέχρι το 2029.

Πριν παραδοθούν στην Ουκρανία, θα υποστούν τεχνικές τροποποιήσεις, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης δυνατοτήτων πυρομαχικών αέρος-εδάφους και βελτιώσεων στα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου τους, με στόχο την προσαρμογή τους στις συγκεκριμένες επιχειρησιακές ανάγκες της Ουκρανίας, όπως είχε δηλώσει πριν ένα μήνα ο Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνύ.

«Θα επηρεαστούν οι διαθεσιμότητες των Rafale στην γαλλική Πολεμική Αεροπορία»

Στην έκθεση του, ο Γάλλος βουλευτής αναφέρει ότι η αποστολή αυτών των μαχητικών θα έχει σημαντικές συνέπειες για την γαλλική Πολεμική Αεροπορία.

Η μείωση του αριθμού των Mirage 2000-5 θα αυξήσει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις για τον στόλο των Rafale και των αναβαθμισμένων Mirage 2000D, αυξάνοντας έτσι το κόστος συντήρησης και επιχειρησιακής ετοιμότητας (MCO) και δυνητικά επηρεάζοντας τη διαθεσιμότητα αυτών των αεροσκαφών.

Ο γαλλικός στόλος μαχητικών έχει ήδη «βελτιστοποιηθεί στο ελάχιστο» και αυτές οι μεταφορές θα μειώσουν προσωρινά τον αριθμό των επιχειρησιακών αεροσκαφών, έως ότου παραδοθεί πλήρως η πέμπτη δόση των Rafale στο πρότυπο F4.

Ο Giletti υπογραμμίζει επίσης τη σημασία του άεμσου προγραμματισμού αυτών των νέων παραδόσεων για να αποτραπεί ένα «κενό ικανότητας» που θα μπορούσε να μειώσει την ικανότητα της γαλλικής ΠΑ να εκπληρώσει τις επιχειρησιακές της δεσμεύσεις έως το 2030.

Διαβάστε επίσης: Rafale: «Όχι» από τον Γάλλο Υπουργό Άμυνας στην μεταφορά των γαλλικών μαχητικών στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό για την περίοδο 2024-2030, η Πολεμικη Αεροπορία της Γαλλίας προβλέπεται να παραλάβει 48 εκσυγχρονισμένα Mirage 2000D και 137 Rafales, συνολικά 185 μαχητικά αεροσκάφη. Ωστόσο, η πρόσφατη απώλεια δύο Rafale B, σε συνδυασμό με τις μεταφορές των Mirage 2000-5 στην Ουκρανία, θα μπορούσε να μειώσει προσωρινά αυτόν τον αριθμό κάτω από τον στόχο που έχει τεθεί για την επόμενη δεκαετία.

Με δεδομένο ότι τα Mirage 2000-5 και 2000D θα αποσυρθούν το 2035, οι παραδόσεις Rafale θα πρέπει να προγραμματιστούν αυστηρά για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αντικατάστασης αυτών των αεροσκαφών, για να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα οι επιχειρησιακές δυνατότητες της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Πηγή: Army Recognition / Φωτογραφία αρχείου

Tags: MIRAGEΓΑΛΛΙΑΟΥΚΡΑΝΙΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΓΑΛΛΙΑΣ

Related Posts

Bergamini
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Φρεγάτες Bergamini: Πως θα εξοπλιστούν και αξιοποιηθούν από το Πολεμικό Ναυτικό δίπλα στις FDI και τις ΜΕΚΟ

05/05/2026 - 05:08
Tomahawk
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Γερμανία: Δεν υπάρχει «οριστική ακύρωση» σχετικά με την ανάπτυξη αμερικανικών Tomahawk

04/05/2026 - 17:23
C-390
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

C-390 Millenium: Παραγγελία «μαμούθ» από τα Εμιράτα για 10+10 μεταγωγικά αεροσκάφη

04/05/2026 - 17:17

Διαβάστε Επίσης

Φρεγάτες Bergamini: Πως θα εξοπλιστούν και αξιοποιηθούν από το Πολεμικό Ναυτικό δίπλα στις FDI και τις ΜΕΚΟ

Καιρός σήμερα: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1949 ιδρύεται το Συμβούλιο της Ευρώπης

Αρχηγός ΓΕΣ: Χαιρετισμός στο διεθνές συνέδριο στρατιωτικής ηγεσίας «Αθηνά – Athena’s Wisdom»

ISW: Οι Ρώσοι έχασαν έδαφος στην Ουκρανία τον Απρίλιο, για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2023

Ο Πούτιν κήρυξε κατάπαυση του πυρός με την Ουκρανία στις 8 και 9 Μαΐου – Την απορρίπτει ο Ζελένσκι

Στα όρια της ανάφλεξης η Μέση Ανατολή: Ιρανικές επιθέσεις σε Εμιράτα και Ομάν – Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν έξι ιρανικά σκάφη

Τραμπ: «Το Ιράν θα εξαφανιστεί από προσώπου γης αν χτυπηθούν αμερικανικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ»

Top News

Αγγελική Νικολούλη: Η συγκινητική ανάρτηση για τους 6 μήνες από τον θάνατο της μητέρας της - «Όλα βουβά στο σπίτι μας»

Ντοκιμαντέρ «Στο χιλιοστό»: Οι προεκλογικές υποσχέσεις Τσίπρα και το μυστικό ραντεβού με τον Γερμανό πρέσβη

Artemis II: Η NASA δημοσίευσε 12.000 εντυπωσιακές εικόνες από την αποστολή

Γιάννης Βούρος για τον γιο του, Στέφανο: «Συγγενικά πρόσωπα μας έλεγαν να του φοράμε γάντια όταν βγαίνουμε έξω»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert