Mirage 2000-9: Έδωσε η Γαλλία το «πράσινο φως» για την πώληση 30 μαχητικών από τα ΗΑΕ στο Μαρόκο;

Μετά από χρόνια διπλωματικών διαπραγματεύσεων, η Γαλλία φέρεται να ενέκρινε τη μεταφορά 30 μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-9 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) στο Μαρόκο.

Μαροκινά και ισπανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν τις τελευταίες ημέρες, ότι η Γαλλία έδωσε επιτέλους το «πράσινο φως», χωρίς να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από το Παρίσι, ή τις άλλες δύο χώρες.

Στη σύμβαση που υπέγραψαν τα ΗΑΕ με τη Γαλλία το 1998, προβλεπόταν ότι οποιαδήποτε μεταβίβαση αυτών των αεροσκαφών σε τρίτο μέρος θα απαιτούσε τη γαλλική έγκριση, ευθυγραμμισμένη με τους κανονισμούς που ορίζονται από τη χώρα κατασκευής.

Το γεγονός ότι η Γαλλία καθυστέρησε πολλά χρόνια να δώσει την έγκρισή της στη συγκεκριμένη μεταφορά, έκανε πολλούς αναλυτές να υποστηρίζουν ότι σκοπεύει να αγοράσει πίσω τα Mirage 2000-9 από τα ΗΑΕ και να τα δώσει στην Ουκρανία. Ωστόσο, Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν διαψεύσει ότι το Παρίσι σχεδιάζει να στείλει οποιαδήποτε μαχητικά στην Ουκρανία.

Ωστόσο, τα ΗΑΕ προτιμούν να εκχωρήσουν ένα μέρος του στόλου των Mirage 2000-9, με 30 να προορίζονται για το Μαρόκο και μερικά για την Αίγυπτο. 

Τελικά, η έγκριση για τη μεταφορά στο Μαρόκο δόθηκε μετά από συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών του Μαρόκου και της Γαλλίας, όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης στο Μαρόκο.

Εκσυγχρονισμός για την μαροκινή Πολεμική Αεροπορία

Το Μαρόκο, στην προσπάθειά του να ενισχύσει και να εκσυγχρονίσει την Πολεμική του Αεροπορία, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των 25 μαχητικών F-16 Block 52+ που διιαθέτει, ενώ έχει παραγγείλει επιπλέον 25 μαχητικά αεροσκάφη F-16C/D Block 72, τα οποία έχουν προγραμματιστεί να ενταχθούν στην υπηρεσία από τα τέλη του 2025 έως το 2027.

Eπίσης, η αφρικανική χώρα έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της να αγοράσει τα αμερικανικά μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35, ως απάντηση στην αγορά των ρωσικών Su-57 από την Αλγερία. Τα Mirage 2000-9 από τα ΗΑΕ, που πιθανώς θα αποκτήσει το Μαρόκο, θα αντικαταστήσουν τα γαλλικά Mirage F-1 και τα αναβαθμισμένα αμερικανικά F-5 Tiger.

Με πληροφορίες από: The Eurasian Times, ar.yabiladi.com, larazon.es