OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Mirage 2000: Γιατί τα δελταπτέρυγα μαχητικά της Γαλλίας είναι ιδανικά για την Ουκρανία

01/02/2023 - 12:10
Mirage 2000
Share on FacebookShare on Twitter

Τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί οι συζητήσεις και τα σενάρια σχετικά με το ενδεχόμενο παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών δυτικής κατασκευής στην Ουκρανία και διάφορες «προτάσεις έχουν «πέσει στο τραπέζι» μεταξύ των οποίων F-16 από την Πολωνία ή και την Ολλανδία, ενώ αναλυτές αναφέρουν πως μια εξαιρετική επιλογή θα ήταν τα περίφημα δελταπτέρυγα μαχητικά Mirage 2000 της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, την περασμένη Δευτέρα δήλωσε μίλησε για το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή και στο σημείο αυτό απάντησε προσεκτικά ότι «τίποτα δεν αποκλείεται κατ’ αρχήν».

Οι γαλλικές «προϋποθέσεις» 

Μάλιστα, έκανε λόγο για «κριτήρια», πριν από οποιαδήποτε απόφαση, όπως:

  • να «διατυπωθεί» ένα «αίτημα» από την Ουκρανία,
  • αυτό «να μην προκαλέσει κλιμάκωση» και
  • «να μην είναι πιθανό να αγγίξει το ρωσικό έδαφος αλλά να βοηθήσει την προσπάθεια αντίστασης»
  • και να «μην αποδυναμώνει τη δυνατότητα του γαλλικού στρατού».

Στη συνέχεια ο Μακρόν πρόσθεσε ότι «εξ’ ορισμού, τίποτα δεν αποκλείεται», τονίζοντας ότι οι Ουκρανοί «δεν προβάλλουν αυτήν την απαίτηση προς το παρόν». Ωστόσο, «υπό το πρίσμα αυτών των τριών κριτηρίων θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε κατά περίπτωση» τις παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού, αφού έθεσε τα ίδια κριτήρια για την πιθανή αποστολή αρμάτων μάχης Leclerc. Σε κάθε περίπτωση, η Ουκρανία έχει φροντίσει να εκφράσει δημοσίως την επιθυμία της να αποκτήσει δυτικά μαχητικά αεροσκάφη.

«Ο επόμενος μεγάλος στόχος θα είναι τα μαχητικά αεροσκάφη», είπε πρόσφατα Γιούρι Σακ, σύμβουλος του υπουργού Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ, μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters. «Αν τα πάρουμε (σ.σ. τα δυτικά μαχητικά) τα πλεονεκτήματα στο πεδίο της μάχης θα είναι τεράστια (…) Όχι μόνο τα F-16: αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, αυτό θέλουμε», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Γιατί οι γαλλικές «οφθαλμαπάτες» είναι ιδανική λύση ;

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Γαλλία θα μπορούσε να προσφέρει τα Mirage 2000C τα οποία αποσύρθηκαν επισήμως από την ενεργό υπηρεσία τον Ιούνιο του 2022, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ο στόλος της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας να μείνει με μόλις  66 μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων τύπου Mirage 2000D και 26 μαχητικά αεροσκάφη αεροπορικής υπεροχής και κυριαρχίας τύπου Mirage 2000-5.

Η Γαλλία έχει θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού για 55 μαχητικά τύπου Mirage 2000D με το σύνολο των παραδόσεων να ολοκληρώνεται το 2025, με στόχο τα αναβαθμισμένα δελταπτέρυγα να διαθέτουν προηγμένα avionics, αλλά και την ικανότητα να φέρουν πυραύλους τύπου MICA. Ωστόσο, η πιο βιώσιμη και εφικτή λύση θα είναι τα αποσυρθέντα Mirage 2000 C.

Ο λόγος είναι απλός. Πληρούν όλα τα κριτήρια που έθεσε προχθές ο Πρόεδρος Μακρόν. Αρχικά ικανοποιεί ένα αίτημα το οποίο έχει εκφραστεί ρητά και σύντομα θα τεθεί επισήμως, κατά τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Επίσης, η Γαλλία κατασκευάζει τα δικά της αεροσκάφη και ως εκ τούτου δεν απαιτείται η άδεια εξαγωγής τους από τρίτα μέρη ή κράτη όπως στην περίπτωση των μαχητικών τύπου F-16.

Περνάνε τα πολιτικά «εμπόδια»

Στη συνέχεια, η συγκεκριμένη έκδοση των Mirage δεν είναι τόσο εκσυγχρονισμένη και έχει σημαντικές ελλείψεις όπως η απουσία πυραύλων ακριβείας για εμπλοκές σε μεγάλη εμβέλεια, με αποτέλεσμα να διαθέτει πυραύλους αέρος – αέρος μικρής εμβέλειας τύπου Magic II, δύο εσωτερικά πυροβόλα των 30 χιλιοστών αλλά και την δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί για βομβαρδισμό ακριβείας σε ρωσικές χερσαίες θέσεις και στόχους χάρη στις κατευθυνόμενες με λέιζερ, βόμβες τύπου GBU-12 Paveway II.

Έτσι, τα συγκεκριμένα Mirage δεν θα μπορούν να επιχειρούν βαθιά σε ρωσικό έδαφος καθώς θα περιορίζονται σε αποστολές τακτικού βομβαρδισμού και μικρής εμβέλειας εμπλοκών, κάτι που «όχι μόνο δεν συνιστά κλιμάκωση» αλλά ούτε είναι «πιθανό να απειλήσει το ρωσικό έδαφος». Τέλος, η Γαλλία δεν θα φοβάται για την δυνητική απώλεια πολύτιμης και απόρρητης στρατιωτικής τεχνολογίας, καθώς πρόκειται για σχετικά παλιά Mirage, συνεπώς πληρούνται όλα τα προαναφερθέντα κριτήρια για να δοθεί το «πράσινο φως» από το Παρίσι.

Tags: F-16MIRAGE 2000MIRAGE 2000CΓΑΛΛΙΑΕΜΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑ

Related Posts

AMRAAM
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

AIM-120 AMRAAM: Συμφωνία «μαμούθ» αξίας 3.69 δισεκ. ευρώ θέλει το Βέλγιο για τους πυραύλους

11/05/2026 - 09:27
ΗΠΑ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΗΠΑ: Τα αποθέματα πυρομαχικών έχουν μειωθεί δραματικά από τον πόλεμο στο Ιράν, λέει δημοκρατικός γερουσιαστής

11/05/2026 - 08:22
F-35
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35: Αμερικανικό stealth μαχητικό εξέπεμψε σήμα κινδύνου πάνω από τον Κόλπο του Ομάν

10/05/2026 - 12:34

Διαβάστε Επίσης

Ιράν: Εκτελέστηκε επιστήμονας που είχε καταδικαστεί για κατασκοπεία υπέρ της CIA και της Μοσάντ

Ιράν: Εκτελέστηκε άνδρας που κατηγορούνταν για κατασκοπεία υπέρ της CIA και της Μοσάντ

Τραμπ: Υψηλού συμβολισμού η συνάντηση με Σι Τζινπίνγκ – Ιράν, εμπορικός πόλεμος, AI και Ταϊβάν στην ατζέντα

AIM-120 AMRAAM: Συμφωνία «μαμούθ» αξίας 3.69 δισεκ. ευρώ θέλει το Βέλγιο για τους πυραύλους

Το «όχι» του Τραμπ στην ειρηνευτική πρόταση του Ιράν, τα Στενά του Ορμούζ και η αύξηση τιμών πετρελαίου

Μακρόν σε Ιράν: Η Γαλλία ουδέποτε εξέτασε την ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων στα Στενά του Ορμούζ

Συρία: Ξάδελφος του Μπασάρ αλ Άσαντ δικάζεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας [vid, pic]

ΗΠΑ: Τα αποθέματα πυρομαχικών έχουν μειωθεί δραματικά από τον πόλεμο στο Ιράν, λέει δημοκρατικός γερουσιαστής

Top News

Super Κική στον Φειδία Παναγιώτου: Χαλάω γύρω στα 20 με 30 χιλιάρικα το μήνα, είμαι πάρα πολύ σπάταλη

Your Face Sounds Familiar: Νικήτρια η Μαριάντα Πιερίδη με το τραγούδι της Αυστρίας που κέρδισε τη Eurovision του 2025

Δήμητρα Αλεξανδράκη: Το αλκοόλ με κατέστρεψε, πήρα ναρκωτικά άθελά μου μέσα σε ένα μπουκάλι νερό

Απεργία 13 Μαΐου: «Παραλύει το δημόσιο», τι θα γίνει με τα σχολεία - Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert