OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

«Τα Mirage 2000D RMV δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη»: Η Γαλλία θέλει να τα αναβαθμίσει σε αντι-drone όπλα

15/10/2025 - 07:21
Mirage 2000D RMV
Share on FacebookShare on Twitter

Τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000D RMV, της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, ενδέχεται να αναλάβουν νέους ρόλους, κυρίως την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η γαλλική Πολεμική Αεροπορία εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει περισσότερες αναβαθμίσεις στα ήδη αναβαθμισμένα Mirage, όπως νέα αντι-drone όπλα και βελτιώσεις λογισμικού για την υποστήριξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Αρχηγός του Γαλλικού Επιτελείου Στρατού, Στρατηγός Ζερόμ Μπελανζέρ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Air Fan, δήλωσε ότι η υπηρεσία αντλεί διδάγματα από τις τρέχουσες συγκρούσεις, ιδίως από τα ρωσικά Shahed-136 στην Ουκρανία, για να προσαρμόσει τον υπάρχοντα στόλο της στις σύγχρονες απειλές.

«Το Mirage 2000D δεν έχει πει την τελευταία του λέξη», δήλωσε ο Μπελανζέρ. «Μελετούμε επιλογές που έχουν προκύψει από τις σκέψεις μας σχετικά με τις τρέχουσες συγκρούσεις, όπως η πιθανότητα προσαρμογής όπλων χαμηλού κόστους για την αντιμετώπιση της απειλής των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed. Σε μια μεγάλη εμπλοκή, είναι αδιανόητο να καταναλώσουμε τα πιο εξελιγμένα και δαπανηρά όπλα μας για να τα καταστρέψουμε».

Μεταξύ των ιδεών που φέρεται να βρίσκονται υπό εξέταση είναι ο εξοπλισμός του Mirage 2000D με πυραύλους με καθοδήγηση λέιζερ, όπως ο Aculeus-LG της Thales, που θα επέτρεπε στους πιλότους να αντιμετωπίζουν μικρά drones με πολύ χαμηλότερο κόστος σε σχέση με την χρήση πυραύλων αέρος-αέρος.

Η ιδέα έχει ήδη εφαρμοσθεί από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, η οποία χρησιμοποίησε πυραύλους APKWS II 70 mm από F-16 για την κατάρριψη drones των Χούθι πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα.

🎯💥 Tir canon réussi cette semaine pour le #Mirage2000D. Il valide un jalon majeur de son programme de Rénovation Mi-Vie (RMV). Polyvalence air-sol renforcée et capacités opérationnelles élargies pour le chasseur de l’armée de l’Air et de l’Espace. pic.twitter.com/Zd5ML3I6Zt

— Armée de l’Air et de l’Espace (@Armee_de_lair) March 7, 2025

Οι πύραυλοι AASM θα μείνουν

Ο Στρατηγός Μπελάντζερ επιβεβαίωσε, επίσης, ότι η γαλλική ΠΑ επανεξετάζει την πιθανότητα ενσωμάτωσης του πυρομαχικού ακριβείας AASM (Armement Air-Sol Modulaire) στο Mirage 2000D, παρά το γεγονός ότι η δυνατότητα αυτή εξαιρείται από την τρέχουσα αναβάθμιση RMV (Rénovation à Mi-Vie, Mid-Life Refurbishment).

Περιέγραψε το AASM ως «ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό κυρίαρχο όπλο» που συνεχίζει να «προσφέρει απόλυτη ικανοποίηση σε όλους τους χρήστες του».

Το AASM, επίσης γνωστό ως Hammer, χρησιμοποιείται ενεργά από τις ουκρανικές δυνάμεις από τις αρχές του 2024, μετά την απόφαση της Γαλλίας να προμηθεύσει το όπλο για ενσωμάτωση σε αεροσκάφη Su-24M και μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5 που έχει παραδώσει στο Κίεβο.

Η χρήση τους στο ουκρανικό πεδίο μάχης έχει δώσει στη Γαλλία πολύτιμη επιχειρησιακή ανατροφοδότηση σχετικά με την απόδοση του όπλου σε αμφισβητούμενα περιβάλλοντα, ιδίως εναντίον ρωσικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και αεράμυνας.

Το Mirage 2000D RMV τέθηκε επίσημα σε επιχειρησιακή υπηρεσία τον Απρίλιο του 2025. Πενήντα αεροσκάφη πετάνε επί του παρόντος από την 3η Πτέρυγα Μαχητικών με έδρα το Nancy-Ochey.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης σχεδιάστηκε για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του Mirage 2000D μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030, βελτιώνοντας παράλληλα την ευελιξία της αποστολής του.

Το αεροσκάφος μπορεί πλέον να μεταφέρει πυραύλους αέρος-αέρος MICA IR και ένα πυροβόλο CC422 30 mm, αντικαθιστώντας το παλαιότερο Magic II. Ενσωματώνει, επίσης, το πυροβόλο TALIOS για επιθέσεις ακριβείας και διατηρεί το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου ASTAC, που χρησιμοποιείται για την αναχαίτιση εχθρικών εκπομπών ραντάρ.

Με πληροφορίες από: Aerotime / Φωτογραφία αρχείου

Tags: MIRAGE 2000DΑΝΤΙ-DRONEΓΑΛΛΙΑΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ

Related Posts

PrSM - THAAD
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Οι ΗΠΑ τετραπλασιάζουν την παραγωγή πυραύλων PrSM και THAAD εν μέσω του πολέμου με το Ιράν

25/03/2026 - 17:02
Eurofighter
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Eurofighter: Τουρκία και Βρετανία υπέγραψαν σύμβαση πολλών δισεκατομμυρίων για την εκπαίδευση και την υποστήριξη των νέων μαχητικών

25/03/2026 - 15:46
στρατιωτική παρέλαση
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Τα όπλα που «έκλεψαν» την παράσταση στην στρατιωτική παρέλαση: Από τις SeaHake Mod4, στους «Κένταυρο» και «Υπερίων» [pics]

25/03/2026 - 14:01

Διαβάστε Επίσης

Ισραήλ: Δείχνει αποφασισμένο να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ, ανεξάρτητα από την έκβαση με το Ιράν

Τραμπ: Οι Ιρανοί διαπραγματεύονται αλλά φοβούνται να το πουν, «για να μην τους σκοτώσουν οι δικοί τους»

Ισραήλ: 6 τραυματίες από ιρανικούς πυραύλους

Σταθερό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο: Αλλαγή φρουράς με νέα πλοία και μαχητικά στη Μεγαλόνησο

Καιρός σήμερα: Αραιές νεφώσεις και τοπικές βροχές στα δυτικά

Σαν σήμερα: Το 1896 ο Λεωνίδας Πύργος γίνεται ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο – Η επιχείρηση κατά του Ιράν συνεχίζεται»

Ιράν: «Έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση στα νησιά μας, μέσω γειτονικής χώρας»

Top News

Εορταστικό ωράριο Πάσχα: Πότε ξεκινάει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γιώργος Τσαγκαράκης: Της άλλαξαν τα κοσμήματα με ψεύτικα και είδε τα αυθεντικά να πωλούνται on air σε δημοπρασία της γκαλερί

Ταξίδι με το κατοικίδιο: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τι αλλάζει από 22 Απριλίου 2026

Αγγελική Ηλιάδη για την αδερφή του Μπάμπη Λαζαρίδη: Οι γυναίκες είμαστε πάντα ενωμένες

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert