Mitchell Institute: Η USAF πρέπει να παρατήσει τα F-15EX και να επενδύσει στα F-35

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θα πρέπει να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για την «αναβίωση» των μαχητικών τέταρτης γενιάς, όπως κάνει με το αναπτυξιακό πρόγραμμα των  F-15EX και αντ’ αυτού να επικεντρωθεί και να επενδύσει στην κατασκευή περισσότερων αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35 και νέων stealth μαχητικών, σύμφωνα με μια νέα δημοσίευση από το Mitchell Institute for Aerospace Studies. .

Η πρώην πιλότος μαχητικού F-16, Heather Penney, υψηλόβαθμο μέλος του Ινστιτούτου, αναφέρει στην ανάλυσή της, ότι το πρόγραμμα F-15EX «δεν οδηγεί πουθενά», καθώς βασίζεται σε ξεπερασμένη τεχνολογία που δεν εξυπηρετεί κατάλληλα την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ σε μια μάχη υψηλού επιπέδου, ενώ ακόμα δεν εξοικονομεί πόρους για το πρόγραμμα των F-35.

Η ίδια εκτιμάει πως τα μαχητικά αεροσκάφη F-15EX, που δεν διαθέτουν stealth ιδιότητες, θα καταλήξουν να διαδραματίζουν περιορισμένο αμυντικό ρόλο σε έναν πόλεμο: «Δεδομένης αυτής της πραγματικότητας, των περιορισμών στη χρηματοδότηση, αλλά και των απαιτήσεων που θέτει το σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον, η USAF θα πρέπει να προχωρήσει στον τερματισμό του προγράμματος για το F-15EX».

Το «μάθημα» από την Συρία

«Αντίθετα», προτείνει η ειδικός, «η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία θα πρέπει να διαθέσει αυτά τα χρήματα [που θα εξοικονομήσει] στην ενίσχυση της παραγωγής μαχητικών αεροσκαφών F-35 και να αναπτύξει ένα άλλο μαχητικό αεροσκάφος, που να είναι [οικονομικά] προσιτό, ευέλικτο και με stealth χαρακτηριστικά». Αυτό θα μπορούσε να είναι το εξαιρετικά διαβαθμισμένο πρόγραμμα Next Generation Air Dominance – NGAD που αναμένεται να ξεκινήσει κάποια στιγμή στη δεκαετία του 2030.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της επιχειρησιακής ανάπτυξης stealth μαχητικών, η Heather Penney φέρνει ως παράδειγμα την πρόσφατη εμπειρία της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στη Συρία, όπου τα ρωσικής κατασκευής πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400, μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μόνο από τα F-35 και τα F-22.

Και άλλοι πιθανοί εχθροί, όπως η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν, αναμφίβολα θα χρησιμοποιήσουν παρόμοια συστήματα αεροπορικής άμυνας, γεγονός που αναγκάζει την USAF να διαθέτει στόλο stealth αεροσκαφών, ειδάλλως αυτό θα δημιουργήσει «κενό ισχύος» και οι αντίπαλοι θα το εκμεταλλευτούν, όπως για παράδειγμα «η Κίνα να καταλάβει γρήγορα και αποφασιστικά την Ταϊβάν».

Οι αποσύρσεις και το μελλοντικό μαχητικό των ΗΠΑ

Στη συνέχεια, η αναλύτρια προτείνει την σταδιακή απόσυρση των διάφορων εκδόσεων του μαχητικού F-15, καθώς και τα εναπομείναντα αεροσκάφη εγγύς αεροπορικής υποστήριξης A-10 Warthog, στη βάση «ένα προς ένα» με τα μαχητικά F-35 που θα βγαίνουν από τη γραμμή παραγωγής. Επίσης, θεωρεί ότι πρέπει να επεκταθεί ο «κύκλος ζωής» των F-16 και να εκσυγχρονιστούν – αναβαθμιστούν τα F-22 Raptor έως ότου τα αεροσκάφη του Next Generation Air Dominance και άλλων προγραμμάτων «είναι ικανά για μάχη».

Αναφορικά με το εν λόγω πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών έκτης γενιάς, η ίδια τόνισε ότι θα ήθελε να χαρακτηρίζονται από «επιχειρησιακή εμβέλεια και ωφέλιμο φορτίο», εξηγώντας πως η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θα χρειαστεί στο μέλλον ένα μαχητικό που θα μπορεί να διεισδύσει βαθιά στο εχθρικό έδαφος, με αρκετή δύναμη πυρός για να καταστρέψει κινητούς ή δύσκολους στόχους, διότι πλέον η προσπάθεια να χτυπήσει στόχους από απόσταση (stand-off) δεν είναι αρκετή.

Πηγή: Defense News