Τότε έρχονται τα πρώτα Rafale – Σε βάθος χρόνου οι νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού

Του Κώστα Αλατζά

Σε διευκρινήσεις , για τον τρόπο υλοποίησης του νέου εξοπλιστικού προγράμματος που εξήγγειλε από το βήμα της 85ης ΔΕΘ,  προχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα μας θα αγοράσει 6 καινούρια μαχητικά αεροσκάφη Rafale και 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα από τη γαλλική πολεμική Αεροπορία. Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης τα νέα αεροσκάφη θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα Mirage 2000 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία ενώ η παράδοση των Rafale αναμένεται να αρχίσει εντός του 2012 και θα ολοκληρωθεί το 2022.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί στο κόστος της αγοράς των γαλλικών αεροσκαφών, όπως επίσης και να δώσει το συνολικό οικονομικό ύψος του νέου εξοπλιστικού προγράμματος.  «Πρόκειται για ένα φιλόδοξο  και οριστικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.  

Με ορίζοντα 10ετίας οι νέες φρεγάτες-Εξετάζονται όλες οι προσφορές

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα ναυπήγησης τεσσάρων νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι ένα πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί σε βάθος χρόνου. Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του OnAlert, o κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη για το ποιες φρεγάτες θα αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό. Όπως είπε η τελική επιλογή των φρεγατών αλλά και το συνολικό κόστος της προμήθειας τους θα καθοριστεί από τις προσφορές των εταιριών. 

Το Πολεμικό Ναυτικό και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα αξιολογήσουν με επιχειρησιακά και οικονομικά κριτήρια και θα εισηγηθούν την τελική επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης έχουν γίνει οι απαραίτητες  συζητήσεις για την εγγραφή των απαραίτητων πιστώσεων για την υλοποίηση του προγράμματος ναυπήγησης των νέων φρεγατών σε ορίζοντα 10ετίας.