Mormugao: Η Ινδία παρέλαβε το δεύτερο stealth και…«φορτωμένο» αντιτορπιλικό της [pics]

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας παρέλαβε το δεύτερο αντιτορπιλικό τύπου P15B με την ονομασία INS Mormugao, μετά από τελετή που διοργανώθηκε στα ναυπηγεία της κατασκευάστριας εταιρείας, μια εξέλιξη που αναβαθμίζει σημαντικά τι επιχειρησιακές δυνατότητες των ινδικών ναυτικών δυνάμεων, με ένα πλοίο επιφανείας που, σύμφωνα με το Νέο Δελχί, χαρακτηρίζεται για τις stealth ιδιότητες του.

Συνολικά πρόκειται να κατασκευαστούν τέσσερα αντιτορπιλικά τύπου P15B, βάσει συμφωνίας που επετεύχθη το 2011. Ήδη το πρώτο πλοίο αυτή της κλάσης, το INS Visakhapatnam, βρίσκεται σε υπηρεσία με το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας από πέρσι ενώ τα δύο τελευταία πλοία του προγράμματος ναυπήγησης και ανάπτυξης, αναμένεται να τεθούν σε επιχειρησιακή λειτουργία έως το 2023.

Τα χαρακτηριστικά του

Το νέο ινδικό stealth αντιτορπιλικό INS Mormugao έχει μήκος 163 μέτρα και πλήρες εκτόπισμα 7.400 τόνων, ενώ μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβων. Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με οπλικά και λειτουργικά συστήματα εγχώριας κατασκευής, στο πλαίσιο ενίσχυσης της κυβερνητικής προσπάθειας για εξοπλιστικά προγράμματα «Make In India».

Διαθέτει δύο συστήματα κάθετης εκτόξευσης 16 κελιών για την χρήση 32 πυραύλων επιφανείας – αέρος μεσαίου βεληνεκούς τύπου Barak 8 και δύο συστήματα κάθετης εκτόξευσης 8 κελιών για την χρήση συνολικά 16 πυραύλων επιφανείας – επιφανείας (αντιπλοϊκοί) τύπου BrahMos, ενώ για το ανθυποβρυχιακό πόλεμο ενσωματώνει 4 ινδικής κατασκευής τορπιλοσωλήνες των 533 χιλιοστών και δύο εκτοξευτές ρουκετών RBU-6000.

Ακόμα, είναι εξοπλισμένο με ένα ναυτικό πυροβόλο 76 χιλιοστών Super Rapid, τέσσερα οπλικά συστήματα εγγύς αεροπορικής άμυνας (CIWS) τύπου AK-630M και δύο τηλεχειριζόμενα πολυβόλα των 12,7 χιλιοστών. Σύμφωνα με το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό, τα αντιτορπιλικά τύπου P15B «ξεχωρίζουν» λόγω των βελτιωμένων κατασκευαστικών χαρακτηριστικών τους αλλά και της ενισχυμένης προστασίας και θωράκισης, ενώ ακόμα μπορούν να μεταφέρουν έως και δύο ελικόπτερα πολλαπλών ρόλων σε εσωτερικό υπόστεγο.