F-22: «Μην αποσύρετε τα stealth μαχητικά, αναβαθμίστε τα!» λέει η HASC στην USAF

«Μπλόκο» στα σχέδια της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ για την απόσυρση 33 παλαιότερων stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-22 Raptor φαίνεται πως βάζει η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων (House Armed Services Committee), η οποία ζήτησε από την USAF να μην προχωρήσει στο σχέδιο αυτό, αλλά αντιθέτως να αναβαθμίσει τα συγκεκριμένα αεροσκάφη στη νεότερη έκδοσή τους, στο προσχέδιο για το νομοσχέδιο της Εθνικής Άμυνας του οικονομικού έτους 2023.

Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία επιθυμεί να θέσει εκτός λειτουργίας τα πρώτα F-22 που είχαν κατασκευαστεί, τα οποία επί του παρόντος χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικές δραστηριότητες και αποστολές, καθώς όχι μόνο δεν έχουν καμία επιχειρησιακή αξία, αλλά κρίνεται ιδιαίτερα δαπανηρή και η προσπάθεια και εκσυγχρονισμού τους, που υπολογίστηκε στα 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος οκταετίας, γεγονός που καθιστά πιο οικονομικά συμφέρουσα και αποδοτική την απόφαση να διοχετευθούν αυτοί οι πόροι κάπου αλλού, όπως στη νέα έκδοση «Block 4» των F-35, όπως έχουμε τονίσει σε παλαιότερο δημοσίευμα.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε στις 20 Ιουνίου ότι όχι μόνο θα εμπόδιζε την απόσυρση των F-22 αλλά ακόμα θα πιέσει την USAF ώστε να προχωρήσει στην αναβάθμισή τους στην έκδοση Block 30/35. Στο πλαίσιο αυτό, ένα μέλος της HASC είπε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα, ότι η απόφαση για τα stealth μαχητικά είναι δικομματική και συναινετική, ώστε να διασφαλιστεί το αξιόμαχο του στόλου των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, γεγονός που θα «μετριάσει το ρίσκο και τους κινδύνους».

Η πλευρά της HASC

Ειδικότερα, μέλος της HASC δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Όταν αφήσαμε την Πολεμική μας Αεροπορία το 2010 να οριστικοποιήσει τον στόλο F-22 στα 187 μαχητικά συνολικά, μας είπαν αν προέκυπτε έκτακτη ανάγκη, τότε θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αεροσκάφη που χρησιμοποιούνταν για εκπαιδευτικές αποστολές, μαζί με 234 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15C».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως: «Τώρα που η USAF έχει αποσύρει όλα τα F-15C, έχει μειώσει κατά 50% την προμήθεια στα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15EX και έχει βγει εκτός χρονοδιαγράμματος με το πρόγραμμα Next Generation Air Dominance – NGAD, έρχεται και μας λέει τώρα ότι θέλει να μειώσει και τον στόλο των F-22, μειώνοντας παράλληλα και την διαθεσιμότητα λειτουργικά επιχειρησιακών μαχητικών αεροσκαφών. Θεωρούμε την Πολεμική Αεροπορία υπόλογη για τα παραπάνω και πρέπει να τηρήσει όσα έχει δεσμευθεί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η USAF θέλει να αποσύρει από την ενεργό υπηρεσία 33 από τα παλαιότερα μαχητικά τύπου F-22, με στόχο να εξοικονομήσουν πολύτιμους πόρους και χρήματα, που μπορούν να επενδυθούν και να αξιοποιηθούν καλύτερα στο πρόγραμμα ανάπτυξης NGAD (Next-Generation Air Dominance) που αφορά την δημιουργία αεροσκαφών και εναέριων συστημάτων έκτης γενιάς. Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή θα συνεδριάσει σήμερα 22 Ιουνίου, όπου θα συζητηθούν περισσότερες λεπτομέρειες για το νομοσχέδιο Εθνικής Άμυνας του οικονομικού έτους 2023.