MQ-1C Grey Eagle: Οι ΗΠΑ έτοιμες να πουλήσουν στην Ουκρανία 4 drones, αποκαλύπτει το Reuters

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να πουλήσει στην Ουκρανία τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-1C Grey Eagle που μπορούν να οπλιστούν με πυραύλους Hellfire για χρήση στο πεδίο της μάχης κατά της Ρωσίας, ανέφεραν τρία άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Mike Stone για το Reuters.

Η πώληση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της General Atomics θα μπορούσε ενδεχομένως να μπλοκαριστεί από το Κογκρέσο, ανέφεραν οι πηγές, προσθέτοντας ότι υπάρχει επίσης ο κίνδυνος ανατροπής της απόφασης την τελευταία στιγμή, γεγονός που θα μπορούσε να καταστρέψει το σχέδιο, το οποίο βρίσκεται υπό εξέταση στο Πεντάγωνο εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί διάφορους τύπους μικρότερης εμβέλειας μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων κατά των ρωσικών δυνάμεων που εισέβαλαν στη χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου. Περιλαμβάνουν το AeroVironment (AVAV.O) RQ-20 Puma AE και το τουρκικό Bayraktar-TB2.

Αλλά το MQ-1C Grey Eagle θα αποτελέσει ένα άλμα στην τεχνολογία, επειδή μπορεί να πετάξει έως και 30 ή περισσότερες ώρες ανάλογα με την αποστολή του και μπορεί να συγκεντρώσει τεράστιες ποσότητες δεδομένων για σκοπούς πληροφοριών.

Το MQ-1C Grey Eagle, που αποτελεί μια έκδοση για τον Αμερικανικό Στρατό του πιο ευρέως γνωστού drone Predator, μπορεί επίσης να μεταφέρει έως και οκτώ ισχυρούς πυραύλους Hellfire.

Η πώληση είναι σημαντική – σημειώνει ο Mike Stone – επειδή τοποθετεί ένα προηγμένο επαναχρησιμοποιήσιμο σύστημα των ΗΠΑ ικανό για πολλαπλά βαθιά χτυπήματα στο πεδίο της μάχης κατά της Ρωσίας για πρώτη φορά.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να ενημερώσει το Κογκρέσο για την πιθανή πώληση του MQ-1C Grey Eagle στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες με μια δημόσια ανακοίνωση που αναμένεται μετά από αυτό, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου παρέπεμψε για περισσότερες πληροφορίες στο Πεντάγωνο, εκπρόσωπος του οποίου όμως είπε ότι δεν υπάρχει «τίποτα να ανακοινωθεί».

«Γενικά το MQ-1C Grey Eagle είναι ένα πολύ μεγαλύτερο αεροσκάφος με μέγιστο βάρος απογείωσης περίπου τριπλάσιο από αυτό του Bayraktar-TB2, με ανάλογα πλεονεκτήματα σε χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου, εμβέλεια και αντοχή», δήλωσε ο ειδικός των drone, Dan Gettinger, από το Vertical Flight Society.

Το MQ-1C είναι επίσης συμβατό με μεγαλύτερη ποικιλία πυρομαχικών από το Bayraktar-TB2. Τα ουκρανικά Bayraktar είναι εξοπλισμένα με πυραύλους MAM-L τουρκικής κατασκευής 22 κιλών, περίπου το μισό βάρος ενός Hellfire.

Η εκπαίδευση στο σύστημα UAV που κατασκευάζεται από την General Atomics συνήθως διαρκεί μήνες, είπε ο Gettinger, αλλά ένα σχέδιο εκπαίδευσης έμπειρων Ουκρανών συντηρητών και χειριστών σε λίγες εβδομάδες έχει προταθεί εσχάτως, ανέφεραν οι πηγές.

Μέχρι την ανακοίνωση την Τετάρτη ότι η Ουκρανία θα λάβει τέσσερα πυραυλικά συστήματα HIMARS, το Πεντάγωνο τόνισε ότι τα μικρότερα συστήματα όπως τα αντιαρματικά συστήματα Javelin και οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stinger, που οι σύμμαχοι στέλνουν στην Ουκρανία μέσω φορτηγών σχεδόν καθημερινά, είναι τα περισσότερο χρήσιμα.

Η Raytheon Technologies (RTX.N) και η Lockheed Martin Corp (LMT.N) παράγουν από κοινού Javelins, ενώ η Raytheon κατασκευάζει Stingers.

Πηγή: Reuters / Mike Stone