MQ-28: Η USAF ξεκινάει πειράματα με το αυστραλιανό drone-«φάντασμα»

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ σχεδιάζει να πειραματιστεί με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-28 Ghost Bat της Boeing για να δοκιμάσει τεχνολογίες ζωτικής σημασίας για την «προώθηση και ανάπτυξη ικανοτήτων επόμενης γενιάς».

Σύμφωνα με τον Υπαρχηγό του Επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας, Υποστράτηγο Κλιντ Χινότε, ο στρατός ετοιμάζεται να παραλάβει ένα πρωτότυπο drone για τα πειράματα.

«Μπορεί να μοιάζει πολύ με κάτι αυστραλιανό», είπε στο Breaking Defense, αναφερόμενος στο MQ-28 Ghost Bat που αναπτύχθηκε για την Αυστραλιανή Πολεμική Αεροπορία.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του αξιωματικού, λέγοντας ότι το γραφείο έρευνας και μηχανικής εμπλέκεται άμεσα στην πρωτοβουλία και τα πειράματα θα ξεκινήσουν σύντομα.

Αν και το Πεντάγωνο δεν έχει δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τα πειράματα, αναφέρθηκε ότι το MQ-28 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση δοκιμών για ομαδοποίηση επανδρωμένων-μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Οι προγραμματισμένες δοκιμές ενδέχεται να αφορούν τον σχεδιασμό προγράμματος drone-wingman για μαχητικά αεροσκάφη έκτης γενιάς.

Ως μέρος του προγράμματος Collaborative Combat Aircraft, το Υπουργείο Άμυνας επιδιώκει να τοποθετήσει έναν ή περισσότερους τύπους μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων που πετούν μαζί με ένα αεροσκάφος έκτης γενιάς κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.

«Θα ενσωματώσουμε αυτά τα drones με τα υπάρχοντα αεροσκάφη με τρόπο που να αναδεικνύει κάποιες από τις τακτικές, τις τεχνικές και τις διαδικασίες, καθώς και πράγματα όπως οι έννοιες συντήρησης και οι οργανωτικές δομές», δήλωσε ο Αρχηγός της USAF, Frank Kendall.

Η αμερικανική ΠΑ διαθέτι ήδη κάποια από τα αυστραλιανά MQ-28, εντός του προγράμματος εξελιγμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Skyborg, ενώ επίσης είναι στη «λίστα υποψηφίων» ως drone-wingman στα νέα μαχητικά των ΗΠΑ, NGAD (Next Generation Air Dominance).

Με πληροφορίες από: Defense Post / Φωτογραφία Boeing