MQ-4C Triton: Προσγειώθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη το αμερικανικό drone θαλάσσιας επιτήρησης

Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου MQ-4C Triton του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού προσγειώθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, για να ενισχύσει τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή.

Το αμερικανικό drone προσγειώθηκε στην περιοχή επιχειρήσεων του 6ου στόλου των ΗΠΑ, στον Ναυτικό Αεροπορικό Σταθμό (NAS) Sigonella, στη Σικελία της Ιταλίας στις 30 Μαρτίου 2024.

Από την Ιταλία, ητο MQ-4C Triton θα είναι σε θέση να παρέχει πολύτιμη πρόσθετη κάλυψη στις επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης σε μέρη της Ευρώπης, ειδικά για την παρακολούθηση της δραστηριότητας στη Μεσόγειο Θάλασσα και τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Mε το χαρακτηριστικό του να είναι η μεγάλη αυτονομία στις πτήσεις, το drone θα μπορεί να πετάξει από άκρη σε άκρη στην Μεσόγειο, μέχρι και στην «ταραχώδη» Ερυθρά Θάλασσα.

Τα αεροσκάφη P-8A του Πολεμικού Ναυτικού, με τα οποία συνεργάζονται τα συγκεκριμένα drones, πετούν συχνά στην Ανατολική Μεσόγειο στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση τον περασμένο Οκτώβριο. Η εναέρια επιτήρηση γίνεται ακόμα πιο σημαντική, καθώς οι ΗΠΑ κατασκευάζουν ένα προσωρινό «λιμάνι» στις ακτές της Γάζας για να αυξήσει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το MQ-4C Triton είναι το νεότερο απόκτημα της Διοίκησης Ναυτικής Περιπολίας Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και ενισχύει τις δυνατότητες του αεροσκάφους θαλάσσιας περιπολίας P-8 Poseidon.

Με πληροφορίες από: The Drive