MQ-9 Reaper: Έτοιμη η νέα έκδοση M2DO του αμερικανικού drone

Η τελευταία παραλλαγή του μη επανδρωμένου αεροσκάφους MQ-9 Reaper της General Atomics Aeronautical Systems πραγματοποίησε την παρθενική της πτήση.

Η παραλλαγή Multi-Domain Operations (M2DO) είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του αεροσκάφους MQ-9A Block 5 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανοίγουμε το MQ-9A για νέες αποστολές μέσω αυτών των δυνατοτήτων», δήλωσε η Αντιπρόεδρος Προγραμμάτων Αεροπορίας των ΗΠΑ, Claudia Mowery. «Η μελλοντική χρηματοδότηση θα μπορούσε ενδεχομένως να επεκτείνει αυτές τις δυνατότητες σε ολόκληρο τον στόλο MQ-9A».

Το M2DO είναι συμβατό με συστήματα ανοιχτής αποστολής και με αισθητήρες με βελτιωμένες δυνατότητες αναγνώρισης. Άλλες βελτιώσεις περιλαμβάνουν εξελιγμένα συστήματα πλοήγησης, απογείωσης/προσγείωσης και νέα ραντάρ για ακριβέστερη μέτρηση υψομέτρου και κατανομή ισχύος.

Μόλις ολοκληρωθεί η ανάπτυξή του, η παραλλαγή M2DO θα παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και στο Σώμα Πεζοναυτών. Ο συνολικός αριθμός των μονάδων που θα λάβουν οι υπηρεσίες δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί.

Το 2022, η General Atomics ανακοίνωσε την ανάπτυξη μιας παραλλαγής σύντομης απογείωσης και προσγείωσης MQ-9 Reaper (STOL) που λειτουργεί σε πιο δύσκολα περιβάλλοντα.

Πηγή: The Defense Post / Φωωτογραφία αρχείου