MQ-9 Reaper: Η General Atomics προσφέρει τα προηγμένα UAV στην Ουκρανία για ένα δολάριο!

Η αμερικανική αμυντική εταιρεία General Atomics προσφέρθηκε να δώσει τα προηγμένα drones MQ-9 Reaper στις ουκρανικές δυνάμεις στην τιμή του ενός δολαρίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Wall Street Journal, εκτός από το ένα δολάριο, η συμφωνία καλεί το Κίεβο να πληρώσει περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια για την προετοιμασία και την ανάπτυξη του αεροσκάφους στην Ουκρανία, καθώς και 8 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για τη συντήρηση των παλαιότερων μοντέλων drones.

Το προτεινόμενο σχέδιο θα περιλαμβάνει έναν επίγειο σταθμό ελέγχου που θα επιτρέπει στα drones να λειτουργούν σχεδόν οπουδήποτε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της General Atomics, Λίντεν Μπλου, που κατασκευάζει τα Reaper, έκανε την πρόταση στον αμυντικό ακόλουθο της Ουκρανίας στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την WSJ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να εγκρίνει τη μεταφορά τεχνολογίας στην Ουκρανία προτού προχωρήσει η πώληση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η General Atomics, ωστόσο, προσφέρεται να πουλήσει τα MQ-9 Reaper στην ουκρανική κυβέρνηση απευθείας και όχι μέσω της αμερικανικής κυβέρνησης.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Grey Eagle και Reaper, που παράγονται και τα δύο από την General Atomics, θα επέτρεπαν στις ουκρανικές δυνάμεις να στοχεύουν και να παρακολουθούν τα ρωσικά στρατεύματα από ασφαλέστερη απόσταση.  Ο Λευκός Οίκος διστάζει να προμηθεύσει τα MQ-1C Grey Eagle, καθώς αξιωματούχοι πιστεύουν ότι εάν το αεροσκάφος καταρριφθεί, ο ευαίσθητος εξοπλισμός του μπορεί να καταλήξει στα χέρια των Ρώσων.

Το MQ-9 Reaper μπορεί να οπλιστεί και έχει άνοιγμα φτερών περίπου 66 πόδια. Μπορεί να μείνει στον αέρα για περισσότερες από 24 ώρες.