MQ-9 Reaper: Η Ινδία μετά τα Rafale και τους S-400, «απλώνει δίχτυα» για το πιο θανατηφόρο drone

Η Ινδία βρίσκεται ένα βήμα πιό κοντά στην απόκτηση του MQ-9 Reaper, του ίσως πιο θανατηφόρου μη επανδρωμένου αεροσκάφους μάχης (UCAV) στο οπλοστάσιο του αμερικανικού στρατού.

Το MQ-9 Reaper – που φέρει επίσης την ονομασία Predator B – έχει εξαλείψει πολλούς στόχους υψηλού προφίλ στη Μέση Ανατολή.

Πριν λίγο καιρό, όπως ανέφεραν και οι EurAsian Times, η Ινδία άρχισε να παραλαμβάνει το πιο προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας της Ρωσίας S-400, ενώ η πλήρης παράδοση 36 γαλλικών μαχητικών Rafale αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Απρίλιο του 2021.

Επί του παρόντος, οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9B SeaGuardian που έχουν μισθωθεί από τις ΗΠΑ. Και το Νέο Δελχί επιδιώκει μια συμφωνία για την προμήθεια άλλων 30, από 10 για κάθε σώμα των Ινδικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η συμφωνία, εφόσον εγκριθεί, θα κοστίσει στην Ινδία 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι εικασίες είναι έντονες ότι η αγορά των MQ-9 Reaper θα μπορούσε να ανακοινωθεί στην προσεχή συνάντηση 2+2 μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ινδίας και των ΗΠΑ.

MQ-9 Reaper – Ένα θανατηφόρο drone

Το MQ-9 Reaper είναι ικανό τόσο για τηλεχειριζόμενη λειτουργία όσο και για αυτόνομες πτήσεις. Διάδοχος του MQ-1 Predator, το οποίο χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την Πληροφορία, την Αναγνώριση και την Επιτήρηση (IRS), το MQ-9 είναι ένα drone κυνηγός-δολοφόνος.

Το drone MQ-9 Reaper έχει χωρητικότητα εξωτερικού ωφέλιμου φορτίου όπλων άνω του ενός τόνου, που του επιτρέπει να μεταφέρει έως και τέσσερις πυραύλους Hellfire μαζί με δύο βόμβες 227 κιλών στην ίδια αποστολή, ανέφεραν προηγουμένως οι EurAsian Times.

Μπορεί να ίπταται για 24 ώρες εκτελώντας μια ποικιλία αποστολών, όπως ISR, κλειστή αεροπορική υποστήριξη, αποστολή αναζήτησης και διάσωσης, χτύπημα ακριβείας, εκκαθάριση διαδρομής, ανάπτυξη στόχων και αεροπορική καθοδήγηση.

Αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που τέθηκαν σε λειτουργία το 2007 έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς από την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών για στόχευση ακριβείας, όπως για τη διεξαγωγή επιθέσεων στον πόλεμο του Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν επίσης το MQ-9 Reaper για να δολοφονήσουν τον κορυφαίο Ιρανό στρατιωτικό Qasem Soleimani, τον αρχηγό του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, το 2020 βάσει της οδηγίας του τότε Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η προσφορά της Ινδίας για την απόκτηση των MQ-9 Reaper 

Αν και οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει το MQ-9 Reaper μόνο σε συμμάχους του ΝΑΤΟ, η Ινδία έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη τους για την απόκτηση των drones. Η Ουάσιγκτον είχε ανακηρύξει την Ινδία σημαντικό αμυντικό εταίρο το 2016 και το Δελχί υπέγραψε τέσσερις θεμελιώδεις συμφωνίες μαζί της, καθιστώντας τη χώρα επιλέξιμη για την αγορά.

Η Ινδία είναι μια προφανής επιλογή για το συμβόλαιο των MQ-9 Reaper επειδή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής της Αμερικής στον Ινδο-Ειρηνικό στην Ασία. Με τον «τυχοδιωκτισμό» του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και την αυξανόμενη παρουσία του στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού, ο εξοπλισμός της Ινδίας με τεχνολογία αιχμής καθίσταται επιτακτική. Οι Reapers θα επιτρέψουν στην Ινδία να εκτελεί επιχειρήσεις IRS και να επαγρυπνεί στις θάλασσές της.

Η Ινδία καταβάλλει εκτεταμένες προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό του Ναυτικού της και την ενίσχυση της θαλάσσιας παρουσίας της, με την Κίνα από την άλλη πλευρά να εξοπλίζει συνεχώς τον στρατό του Πακιστάν με τα πιο πρόσφατα όπλα και εξοπλισμό.

Τα drones MQ-9 Reaper αναμένεται να ενισχύσουν την ικανότητα του Ινδικού Ναυτικού, όταν χρησιμοποιούνται παράλληλα με το αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας P-8I, επίσης αμερικανικής κατασκευής.

Πηγή: eurasiantimes