MQ-9 Reaper: Το ρωσικό Ναυτικό εντόπισε το αμερικανικό drone κοντά στη Σεβαστούπολη;

Οι δυνάμεις του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού εντόπισαν το αμερικανικό drone MQ-9 Reaper κοντά στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην κατεχόμενη Κριμαία, σε βάθος 900 μέτρων, όπως αναφέρει το ρωσικό μέσο Forpost, επικαλούμενο πηγές από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα μετά από σύγκρουση με δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-27 την Τρίτη 14 Μαρτίου. Οι μονάδες του ρωσικού Ναυτικού είχαν ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή τις προσπάθειες εντοπισμού των συντριμμιών του drone, το οποίο βρέθηκε στον βυθό της θάλασσας, 60 χιλιόμετρα από τη Σεβαστούπολη, σε βάθος 850–900 μέτρων.

«Ένα υποβρύχιο ρομπότ κατέβηκε στον βυθό της θάλασσας και ανακάλυψε το MQ-9 Reaper σε βάθος περίπου 850-900 μέτρων. Όχι πολύ μακριά από αυτή τη ζώνη βρίσκεται ο κλάδος βαθέων υδάτων του αγωγού φυσικού αερίου South Stream», είπε η ρωσική αμυντική πηγή στο ForPost.

Αυτή τη στιγμή ρωσικό πολεμικό πλοίο βρίσκεται σε υπηρεσία στην επιφάνεια του νερού στην περιοχή όπου συνετρίβη το αμερικανικό αεροσκάφος, ενώ φυλάσσεται και η περιμετρική ζώνη του σημείου συντριβής. Πλέον αναμένεται η τελική απόφαση για τις επόμενες ενέργειες που αφορούν τις επιχειρήσεις ανέλκυσης του drone από τον βυθό της θάλασσας.

Όπως υποστηρίζει η ίδια πηγή, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ενδιαφέρεται να ανακτήσει τον «εγκέφαλο» και τον κινητήρα του MQ-9 για να τα μελετήσει. Ωστόσο, δεν αποκλείεται οι αμερικανικές δυνάμεις να προσπαθήσουν να καταστρέψουν το drone χρησιμοποιώντας δικά τους μέσα προτού αυτό ανασυρθεί στην επιφάνεια.

Την Τετάρτη, 15 Μαρτίου, ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Νικολάι Πατρούσεφ, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι η εργασία για την ανέλκυση του drone από τον βυθό είναι απαραίτητη και θα πραγματοποιηθεί.

Aπό την άλλη, Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το σημείο στο οποίο έχει πέσει το drone, έχει πιθανότατα βάθος άνω των 1.500 μέτρων, καθιστόντας μια επιχείρηση ανάκτησης πρακτικά αδύνατη. Ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι τα ευαίσθητα δεδομένα που είχε το drone «σβήστηκαν». «Είναι δύσκολο να στείλουμε πλοία στο σημείο για να ανακτήσουμε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, αλλά έχουμε αρκετούς συμμάχους στην περιοχή που μπορούν να βοηθήσουν», πρόσθεσε.