MQ-9 Reaper: Ρωσικά μαχητικά Su-35 «παρενοχλούν» αμερικανικά drones πάνω από τη Συρία [vid]

Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη παρενόχλησαν τρία αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper πάνω από τη Συρία την Τετάρτη, υποστηρίζει η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία.

«Την ώρα που τρία αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 εκτελούσαν αποστολή εναντίον στόχων του ISIS, τρία ρωσικά μαχητικά άρχισαν να τα παρενοχλούν», δήλωσε ο αντιπτέραρχος Άλεξ Γκρίνκεβιτς, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAFCENT).

Τα ρωσικά αεροσκάφη έριξαν φωτοβολίδες μπροστά από τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αναγκάζοντάς τα να πραγματοποιήσουν ελιγμούς αποφυγής. Επίσης, ένα από τα Su-35 έκανε μετάκαυση κινητήρων μπροστά από ένα MQ-9, «μειώνοντας την ικανότητα του χειριστή να πετάξει με ασφάλεια το αεροσκάφος», πρόσθεσε.

Η USAFCENT δημοσίευσε μάλιστα ένα βίντεο με τους επικίνδυνους ελιγμούς των ρωσικών μαχητικών.

«Αυτά τα γεγονότα αντιπροσωπεύουν ένα άλλο παράδειγμα αντιεπαγγελματικών και μη ασφαλών ενεργειών των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων που επιχειρούν στη Συρία, οι οποίες απειλούν την ασφάλεια τόσο των αμερικανικών όσο και των ρωσικών δυνάμεων», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος, καλώντας τη Μόσχα «να σταματήσει αυτή την απερίσκεπτη συμπεριφορά».

Ένα παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί πάνω από τα διεθνή ύδατα της Μαύρης Θάλασσας, όπου οι επικίνδυνοι ελιγμοί ρωσικών μαχητικών είχαν ως αποτέλεσμα ένα αμερικανικό MQ-9 Reaper να πέσει στη θάλασσα.

Με πληροφορίες από: The Defense Post