MQ-9A: O πολωνικός στρατός αποκτά «προσωρινά» τα αμερικανικά drones

Το πολωνικό Υπουργείο Άμυνας υπέγραψε συμφωνία για τη μίσθωση ενός σετ μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9A Reaper από την αμερικανική εταιρεία General Atomics, ενώ αργότερα ετοιμάζεται να αγοράσει τα MQ-9B Reaper.

«Η σύμβαση έχει καθαρή αξία 70,6 εκατομμυρίων δολαρίων και η υπηρεσία θα παρέχεται έως ότου οι Πολωνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποκτήσουν και θέσουν σε χρήση τα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα MQ-9B Reaper», ανακοίνωσε η Υπηρεσία Εξοπλισμού του υπουργείου.

Η σχεδιαζόμενη απόκτηση ενός άγνωστου αριθμού αεροσκαφών είναι έτοιμη να κάνει τις Πολωνικές Ένοπλες Δυνάμεις τον πρώτο στρατό στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ που θα αγοράσει το drone μεσαίου ύψους μεγάλης αντοχής (MALE).

Ο Πολωνός αντισυνταγματάρχης, Krzysztof Płatek, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Εξοπλισμών, είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος ότι η άμεση απόκτηση drone «σχετίζεται με την κατάσταση στα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας», δηλαδή με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει ωθήσει τις χώρες σε όλη την ανατολική Ευρώπη να επιταχύνουν τα σχέδιά τους για την απόκτηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Μερικά από τα έθνη που βρίσκονται στη διαδικασία προμήθειας μη επανδρωμένων αεροσκαφών για τους στρατούς τους περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την Τσεχική Δημοκρατία, τη Ρουμανία, τη Λιθουανία και τη Μολδαβία.

Οι χρήστες του MQ-9A Reaper περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, την Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, σύμφωνα με στοιχεία της General Atomics.

Πηγή: Defense News / Φωτογραφία αρχείου