MQ-9A Reaper: Η Ολλανδία θα οπλίσει τα drones της με έξυπνες βόμβες και πυραύλους Hellfire

Το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας θα αγοράσει βόμβες και πυραύλους αξίας ως και 250 εκατομμυρίων ευρώ για να οπλίσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9A Reaper, ανακοίνωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Άμυνας Christophe van der Maat.

Η ολλανδική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει επί του παρόντος τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9A Reaper, τα οποία ο ολλανδικός στρατός αποκαλεί Remotely Piloted Aircraft Systems (RPAS). Αυτά προορίζονταν για αποστολές αναγνώρισης καθώς δεν είναι οπλισμένα. Ωστόσο, η αεροπορία θα αποκτήσει άλλα τέσσερα αεροσκάφη κατόπιν παραγγελίας από την αμερικανική εταιρεία General Atomics, τα οποία αναμένονται το 2026.

Τα νέα drones θα είναι οπλισμένα, δήλωσε ο van der Maat σε επιστολή προς την Κάτω Βουλή του ολλανδικού κοινοβουλίου. Επιπλέον, τα τέσσερα υπάρχοντα αεροσκάφη θα προσαρμοστούν για να αποκτήσουν την ικανότητα μεταφοράς όπλων.

Το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας εξήγησε ότι η απόφαση πάρθηκε καθώς υπάρχει μια αυξανόμενη απειλή και τα γεωπολιτικά διακυβεύματα να έχουν αλλάξει σημαντικά από το 2011, όταν ξεκίνησε το έργο για την αγορά των πρώτων Reaper. «Το αεροσκάφος πρέπει τώρα να μπορεί να προστατεύει τα δικά του στρατεύματα».

Τα drones θα φέρουν πυραύλους αέρος-εδάφους AGM-114 Hellfire (που ήδη εξοπλίζουν τα ελικόπτερα AH-64 της ολλανδικής ΠΑ) και κατευθυνόμενες βόμβες (GBU), τα οποία βρίσκονται ήδη στα ολλανδικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 Lightning II.

Οι προμήθειες θα πραγματοποιηθούν μέσω της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μέσω των λεγόμενων Foreign Military Sales (FMS).

Αρκετές χώρες που χρησιμοποιούν drones της ίδιας κατηγορίας (Γερμανία Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία) έχουν ήδη αποφασίσει να τα οπλίσουν.

Υπενθυμίζεται ότι, πρόσφατα η Ολλανδία αποφάσισε να αποκτήσει το ισραηλινό πυραυλικό σύστημα πυροβολικού PULS (Precise & Universal Launching System) κατασκευασμένο από την ισραηλινή Elbit Systems, σε ένα συμβόλαιο αξίας 305 εκατομμυρίων δολαρίων.

Mε πληροφορίες από: The Brussels Times