MQ-9B: Γιατί ο Καναδάς θα καθυστερήσει τουλάχιστον 3 χρόνια να πάρει τα οπλισμένα UAV από τις ΗΠΑ

Η απόκτηση οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9B Reaper από τον Καναδά καθυστερεί, καθώς γίνονται περισσότερες εργασίες ανάπτυξης για να μπορέσει το αεροσκάφος να λειτουργεί στην περιοχή της Αρκτικής.

Το πρόγραμμα Remotely Piloted Aircraft System (RPAS) επρόκειτο να παραδώσει ένα στόλο drones για τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία του Καναδά έως το 2025. Αυτή η ημερομηνία έχει πλέον αλλάξει και η παράδοση του πρώτου αεροσκάφους αναμένεται το 2028.

«Η διαμόρφωση του καναδικού RPAS απαιτεί σημαντική ανάπτυξη για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ΠΑ μας, οι οποίες διαφέρουν από τις απαιτήσεις των συμμάχων μας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας Andrée-Anne Poulin στο Defense News.

Ο Καναδάς θα αποκτήσει οπλισμένα MQ-9B Reaper από την General Atomis, σε μία συμφωνίας αξίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (3,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). Το τελικό συμβόλαιο δεν έχει υπογραφεί ακόμα, αλλά αναμένεται να υπογραφεί μέχρι το τέλος του 2023.

Το έργο ανάπτυξης απαιτεί την ενσωμάτωση νέων συστημάτων στο MQ-9B, τονίζει η Καναδή αξιωματούχος.

«Για παράδειγμα, η ανάγκη λειτουργίας σε μεγάλα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, συμπεριλαμβανομένης της Αρκτικής, απαιτεί τη χρήση δορυφόρων και κεραιών αεροσκαφών και εξαρτημάτων επικοινωνίας που δεν είχαν προηγουμένως ενσωματωθεί στο MQ-9B», είπε. «Ομοίως, θα απαιτηθούν πρόσθετες εργασίες δοκιμών και πιστοποίησης για να διασφαλιστεί ότι το UAV μπορεί να λειτουργήσει και να διατηρηθεί σε καναδικές κλιματικές συνθήκες».

Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Σεπτέμβριο το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε μια πιθανή πώληση ύψους 313 εκατ.δολαρίων στον Καναδά για 219 πυραύλους Hellfire που θα ενσωματωθούν στο MQ-9B.

Η συζήτηση για την απόκτηση των MQ-9 στον Καναδά ξεκίνησε το 2007. Δεκαέξι χρόνια μετά, δεν έχει αποκτήσει ακόμα ούτε ένα drone, ενώ δεν έχει αποφασιστεί ακόμα τι οπλισμό θα φέρει τελικά και ποιά είναι η κατάλληλη έκδοση για να αντέξει τις ακραίες καιρικές συνθήκες της χώρας.

Με πληροφορίες από: Defense News