MQ-9B: Η Ταϊβάν υπέγραψε συμβόλαιο με τις ΗΠΑ για drones αξίας 550 εκ. δολαρίων

Η Ταϊβάν υπέγραψε επίσημα συμβόλαιο με τις ΗΠΑ για την αγορά τεσσάρων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) MQ-9B SeaGuardian αξίας 555 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ένας αξιωματούχος του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP) ανακοίνωσε μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι μετά από εντατικές συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών, το Αρχηγείο Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας κάλεσε μια στρατιωτική αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ να υπογράψει μια επίσημη σύμβαση προμήθειας για τέσσερα UAV MQ-9B SeaGuardian στο Αμερικανικό Ινστιτούτο στην Ταϊβάν.

Η σύμβαση τέθηκε σε ισχύ στις 24 Αυγούστου και θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2029, με το πρώτο drone να φτάνει στην Ταϊβάν το 2025. Η τιμή των 555 εκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει τέσσερα UAV SeaGardian, εξοπλισμό και συστήματα υποστήριξης που σχετίζονται με το σταθμό ελέγχου εδάφους.

Η τοποθεσία που αναφέρεται στη σύμβαση όπου θα σταθμεύουν τα drones είναι η περιφέρεια Hualien, στα ανατολικά της χώρας. Η συμφωνία αυτή έρχεται μετά την «υπόσχεση» που έδωσε η Ταϊβάν, ότι θα αναπτύξει καλύτερα συστήματα άμυνας απέναντι σε κινεζικά drones που εισβάλλουν στον εναέριο χώρο της.

Επισης, το αμερικανικό drone θα είναι ικανό να επιβλέπει τον θαλάσσιο χώρο γύρω από την Ταϊβάν, όπου συχνά πολεμικά σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας, πλησιάζουν πολύ κοντά στις ακτές του νησιού για «στρατιωτικές ασκήσεις».

Η Ταϊβάν υποσχέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα αναπτύξει μια πιο αυστηρή στρατηγική απέναντι στις κινεζικές προκλήσεις, καθώς πλέον θα καταρρίπτει κινεζικά drones που θα παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο της και δεν θα υπακούν στις προειδοποιήσεις του ταϊβανέζικου στρατού.

Πηγή: Taiwan News