MQ-9B SkyGuardian: Η Ταϊβάν αγοράζει επιπλέον τέσσερα προηγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με «στόχο» την Κίνα

Η Ταϊβάν αποφάσισε να αγοράσει επιπλέον τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου MQ-9B SkyGuardian από τις ΗΠΑ, φτάνοντας συνολικά τα 8 προηγμένα UAV, με φόντο την ολοένα αυξανόμενη απειλή της Κίνας και τις διαρκείς προκλητικές πτήσεις και στρατιωτικές δραστηριότητες γύρω από τη νήσο.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, το συμβόλαιο ανάθεσης του εξοπλιστικού προγράμματος με ημερομηνία 12 Μαρτίου 2024, έχει κόστος περίπου 250 εκατομμυρίων δολαρίων και προβλέπει την παράδοση τεσσάρων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, δύο πιστοποιημένους σταθμούς ελέγχου εδάφους, ανταλλακτικά και εξοπλισμό υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Η νέα αυτή προμήθεια ουσιαστικά συμπληρώνει την προηγούμενη αγορά τεσσάρων UAV τύπου Q-9B SkyGuardian που έκανε η Ταϊβάν τον Μάιο του 2023, με κόστος σχεδόν 218 εκατομμύρια δολάρια και προβλεπόμενη παράδοση το 2025, γεγονός που θα επιτρέπει στην Ταϊβάν τα επόμενα χρόνια να αναπτύσσει 8 UAV τέτοιου τύπου, με στόχο τις κινεζικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Τα χαρακτηριστικά τους

Υπενθυμίζεται ότι το MQ-9B SkyGuardian αποτελεί εξέλιξη του προηγούμενου μοντέλου MQ-9A Reaper και διαθέτει μεγαλύτερη εμβέλεια, χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου και αντοχή, ενώ χαρακτηρίζεται ως «μη επανδρωμένο αεροσκάφος επόμενης γενιάς» διότι  είναι σχεδιασμένο να πραγματοποιεί επιχειρήσεις αναγνώρισης μέσω δορυφόρου για 40 ώρες υπό όλες τις καιρικές συνθήκες.

Το UAV διαθέτει το επαναστατικό ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών Lynx και έναν προηγμένο ηλεκτρο-οπτικό/υπέρυθρο αισθητήρα. Μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει αυτόματη απογείωση και προσγείωση και φτάνει σε υψόμετρο έως και 40.000 πόδια (12,2 χιλιόμετρα). Σύμφωνα με την εταιρεία, το MQ-9B SkyGuardian μπορεί να ενσωματωθεί με ασφάλεια στον πολιτικό εναέριο χώρο για να παρέχει επίγνωση της κατάστασης σε πραγματικό χρόνο οπουδήποτε στον κόσμο. Πέρα από την επιτήρηση, μπορεί να υποστηρίξει αποστολές έρευνας και διάσωσης, ηλεκτρονικού πολέμου, επιχειρήσεις κατά εχθρικών μονάδων επιφανείας και εξουδετέρωσης ναρκών.