MRH-90 Taipan: Η Αυστραλία καθηλώνει το στόλο της μετά την αναγκαστική προσγείωση ελικοπτέρου στη θάλασσα

Η Αυστραλία διέκοψε τις επιχειρήσεις ολόκληρου του στόλου ελικοπτέρων MRH-90 Taipan μετά τη συντριβή ενός ελικοπτέρου κοντά σε παραλία της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ρίτσαρντ Μαρλς, δέκα στρατιώτες επέβαιναν στο ελικόπτερο πολλαπλών χρήσεων της Airbus όταν έκανε αναγκαστική προσγείωση στο νερό λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Τετάρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσωπικό του στρατού, του ναυτικού και των ειδικών δυνάμεων διεξήγαγε μια άσκηση εκπαίδευσης κατά της τρομοκρατίας αργά το βράδυ σε θαλάσσιο περιβάλλον.

Ο Μαρλς αποκάλυψε ότι το ελικόπτερο έχασε ξαφνικά την ισχύ, αναγκάζοντας τον πιλότο να προσγειώσει απότομα το ελικόπτερο.

«Θα πρέπει να είμαστε όλοι ευγνώμονες για τον επαγγελματισμό των ανδρών και των γυναικών των αμυντικών μας δυνάμεων. Σε αυτή την περίπτωση, ανταποκρίθηκαν σε μια πολύ τρομακτική και κρίσιμη κατάσταση κατάφεραν να ενεργήσουν με τρόπο που κράτησε τους πάντες ζωντανούς», ανέφερε σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός. Δύο άτομα από το πλήρωμα τραυματίστηκαν ελαφρά από τη σύγκρουση με το νερό.

Η Αυστραλία διαθέτει στόλο 47 ελικοπτέρων MRH-90 Taipan που φέρεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα εδώ και αρκετό καιρό.

Το αεροσκάφος έχει καταχωριστεί ως «σε κατάσταση ανησυχίας» από το Εθνικό Γραφείο Ελέγχου της Αυστραλίας επειδή είναι «εξαιρετικά προβληματικό». Η Καμπέρα σχεδιάζει ήδη να αντικαταστήσει τα MRH-90 με 40 ελικόπτερα UH-60M Black Hawk από τις ΗΠΑ.

Mε πληροφορίες από: The Defense Post