OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

MUTANT XL: MBDA και Delair παρουσιάζουν τη νέα γενιά περιφερόμενων πυρομαχικών της Γαλλίας

02/12/2025 - 17:54
MUTANT XL

Πηγή: LinkedIn / Delair

Share on FacebookShare on Twitter

Δύο γαλλικές εταιρείες, η MBDA και η Delair, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να παρουσιάσουν τα περιφερόμενα πυρομαχικά νέας γενιάς, το σύστημα MUTANT XL, με βεληνεκές έως και 50 χιλιομέτρων.

Η Delair παρουσίασε το καινοτόμο σύστημα, που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του γαλλικού προγράμματος Larinae, στο Φόρουμ Καινοτομίας Άμυνας 2025 που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τον Delair, το MUTANT XL έχει σχεδιαστεί ως κατευθυνόμενο και προωθούμενο πυρομαχικό που συνδυάζει την τεχνολογία πυραύλων που αναπτύχθηκε από την MBDA με τις τελευταίες εξελίξεις τόσο στα πολιτικά όσο και στα στρατιωτικά μη επανδρωμένα συστήματα.

Οι γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις βλέπουν την οικογένεια MUTANT ως ένα μελλοντικό «συστατικό» υβριδικών τακτικών σχηματισμών, συμπεριλαμβανομένων των σμηνών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ο σχεδιασμός των νέων «drones – kamikaze» βασίζεται στην οικογένεια πυραύλων AKERON της MBDA. Αυτές οι τεχνολογίες, όπως σημειώνουν οι δύο εταιρείες, στοχεύουν στη «διασφάλιση πολύ υψηλών επιπέδων απόδοσης στην εξουδετέρωση θωρακισμένων και κινητών στόχων, παράλληλα με την επιχειρησιακή αξιοπιστία και την πλήρη ασφάλεια».

Το σύστημα βασίζεται στην έννοια του «man-in-the-loop», παρέχοντας στους χειριστές συνεχή έλεγχο ολόκληρης της αποστολής.

Aυτή η προσέγγιση θα «προσφέρει συμπληρωματικές δυνατότητες στους χερσαίους πυραύλους μάχης όσον αφορά την ταχύτητα στόχευσης, την ευελιξία, την αντοχή, την εμβέλεια και την ικανότητα κορεσμού του εχθρού».

Εκτελώντας χτυπήματα πέρα ​​από την οπτική επαφή, το MUTANT XL έχει ως στόχο να ενισχύσει αυτό που η MBDA ήδη παρέχει μέσω συστημάτων όπως το AKERON MP και το AKERON LP.

Το πρόγραμμα Larinae αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του ευρύτερου εκσυγχρονισμού των γαλλικών χερσαίων δυνάμεων και των μη επανδρωμένων συστημάτων μάχης. Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι τα περιφερόμενα πυρομαχικά θα αποτελέσουν ένα ουσιαστικό στρώμα στις μελλοντικές δομές συνδυασμένων όπλων σε επίπεδο ταξιαρχίας και τάγματος.

Η Delair σημειώνει ότι το σύστημα έχει ως στόχο να προσφέρει μια «αναλογία κόστους/απόδοσης» που καθιστά εφικτή την ευρεία ανάπτυξη σε όλες τις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Πηγή: Defence Blog

Tags: ΓΑΛΛΙΑΠΕΡΙΦΕΡΟΜΕΝΑ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ

Related Posts

PrSM - THAAD
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Οι ΗΠΑ τετραπλασιάζουν την παραγωγή πυραύλων PrSM και THAAD εν μέσω του πολέμου με το Ιράν

25/03/2026 - 17:02
Eurofighter
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Eurofighter: Τουρκία και Βρετανία υπέγραψαν σύμβαση πολλών δισεκατομμυρίων για την εκπαίδευση και την υποστήριξη των νέων μαχητικών

25/03/2026 - 15:46
στρατιωτική παρέλαση
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Τα όπλα που «έκλεψαν» την παράσταση στην στρατιωτική παρέλαση: Από τις SeaHake Mod4, στους «Κένταυρο» και «Υπερίων» [pics]

25/03/2026 - 14:01

Διαβάστε Επίσης

Ισραήλ: Δείχνει αποφασισμένο να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ, ανεξάρτητα από την έκβαση με το Ιράν

Τραμπ: Οι Ιρανοί διαπραγματεύονται αλλά φοβούνται να το πουν, «για να μην τους σκοτώσουν οι δικοί τους»

Ισραήλ: 6 τραυματίες από ιρανικούς πυραύλους

Σταθερό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο: Αλλαγή φρουράς με νέα πλοία και μαχητικά στη Μεγαλόνησο

Καιρός σήμερα: Αραιές νεφώσεις και τοπικές βροχές στα δυτικά

Σαν σήμερα: Το 1896 ο Λεωνίδας Πύργος γίνεται ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο – Η επιχείρηση κατά του Ιράν συνεχίζεται»

Ιράν: «Έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση στα νησιά μας, μέσω γειτονικής χώρας»

Top News

Εορταστικό ωράριο Πάσχα: Πότε ξεκινάει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γιώργος Τσαγκαράκης: Της άλλαξαν τα κοσμήματα με ψεύτικα και είδε τα αυθεντικά να πωλούνται on air σε δημοπρασία της γκαλερί

Το ζεϊμπέκικο στην πλατεία Συντάγματος μετά την στρατιωτική παρέλαση που έγινε viral με 1 εκατ. προβολές

Αγγελική Ηλιάδη για την αδερφή του Μπάμπη Λαζαρίδη: Οι γυναίκες είμαστε πάντα ενωμένες

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert