N3: Όπλα που θα διαβάζουν το ανθρώπινο μυαλό κατασκευάζει η DARPA

Η πτέρυγα έρευνας και ανάπτυξης του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, DARPA, εργάζεται πάνω στην τεχνολογία που θα διαβάζει και θα γράφει με βάση τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Το επίκεντρο δεν είναι ο έλεγχος του νου, αλλά ο έλεγχος του μηχανήματος, επιτρέποντας στον ανθρώπινο εγκέφαλο να στέλνει οδηγίες απευθείας στις μηχανές.

Ο στόχος της διαδικασίας είναι ο έλεγχος των μηχανών στο σημείο που θα λειτουργούσαν εάν οι άνθρωποι μπορούσαν να τις ελέγξουν με ένα κράνος ή μια συσκευή τοποθετημένη στο κεφάλι, καθιστώντας ευκολότερη τη λειτουργία τέτοιων συστημάτων.

Ο εγκέφαλος κάνει τα φυσικά γεγονότα να συμβαίνουν μετατρέποντας τις σκέψεις σε δράση, στέλνοντας οδηγίες μέσω του νευρικού συστήματος στα όργανα, τα άκρα και τα άλλα μέρη του σώματος.

Στέλνει δηλαδή ακούραστα μια συνεχή ροή εντολών για να κάνει τα πάντα, από την οδήγηση ενός αυτοκινήτου μέχρι την προετοιμασία του πρωινού. Για τη λειτουργία των σημερινών μηχανών, οι άνθρωποι χρειάζονται έναν μεσάζοντα, ένα σύστημα φυσικού ελέγχου που χειρίζεται τα χέρια, τα δάχτυλα και τα πόδια.

Τι θα συνέβαινε αν οι άνθρωποι μπορούσαν να παραλείψουν τον μεσάζοντα, λειτουργώντας μια μηχανή μόνο με τη σκέψη; Η DARPA λοιπόν, χρηματοδοτεί την πρωτοβουλία Nursing Neurotechnology Next Generation (N3). Ο στόχος του N3 είναι να δημιουργήσει ένα σύστημα ελέγχου για μηχανές – συμπεριλαμβανομένων και των όπλων – που μπορούν να αλληλεπιδράσουν άμεσα με τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Σύμφωνα με το IEEE Spectrum, το DARPA πειραματίζεται με «μαγνητικά πεδία, ηλεκτρικά πεδία, ακουστικά πεδία (υπέρηχους) και φως» ως μέσα ελέγχου των μηχανών.

Η επανάσταση στην τεχνολογία των όπλων

Οι συνέπειες μιας τέτοιας τεχνολογίας θα είναι τεράστιες. Αντί να σχεδιάζουν περίπλοκα χειριστήρια και συστήματα ελέγχου για κάθε μηχανή ή όπλο, οι μηχανικοί θα μπορούσαν αντ’ αυτού να δημιουργήσουν απλά ένα σύστημα ελέγχου που λειτουργεί με τη σκέψη. Η ευέλικτη τεχνολογία γίνεται πιο εύκολη, καθώς δεν απαιτεί ξεχωριστό σύστημα ελέγχου.

Αυτό θα μπορούσε να ισχύει και για τις ειδοποιήσεις και τα δεδομένα: όπως επισημαίνει το IEEE Spectrum, οι διαχειριστές δικτύου θα μπορούν να αντιλαμβάνονται τις εισβολές σε δίκτυα υπολογιστών. Το DAPRA, βέβαια, όντας κομμάτι του Πενταγώνου είναι σίγουρο ότι θα χρησιμοποιήσει αυτήν τη νευροτεχνολογική διεπαφή στους εξοπλισμούς.

Η DARPA έχει συνάψει συμβόλαια ανάπτυξης σε έξι ομάδες για ποσά έως και 19,48 εκατομμύρια δολάρια το καθένα. Κάθε ομάδα έχει ένα χρόνο για να αποδείξει την ικανότητά της να διαβάζει και να γράφει στον ιστό του εγκεφάλου με μια 18μηνη περίοδο δοκιμών σε ζώα που θα ακολουθήσει.

Το επόμενο και τελευταίο βήμα του πρότζεκτ N3 θα περιλαμβάνει τις ανθρώπινες δοκιμές.

Πηγή: PopularMechanics