«Να δώσουμε άρματα μάχης στην Ουκρανία» τονίζει ο Εσθονός Πρόεδρος

Ο πρόεδρος της Εσθονίας Αλάρ Κάρις δήλωσε χθες Τρίτη ότι χρειάζεται να γίνει διάλογος στην Ευρώπη για την αποστολή περαιτέρω βαρέων όπλων στην Ουκρανία και στις στρατιωτικές της δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, την ώρα που οι φιλορωσικές αρχές σε τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες ετοιμάζονται να οργανώσουν επειγόντως δημοψηφίσματα για την προσάρτησή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η προσπάθεια να ενταχθούν στη Ρωσία οι περιφέρειες Λουγκάνσκ, Ντανιέτσκ και Χερσώνα αλλάζει «την κατάσταση στην Ευρώπη» καθώς και το «τι θα πρέπει να κάνουμε», δήλωσε ο κ. Κάρις στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Το Κίεβο έχει ζητήσει επανειλημμένα από τους συμμάχους του στη Δύση να του στείλουν άρματα μάχης. Ο κ. Κάρις έκρινε ακόμη πως θα πρέπει να επιβληθούν νέες κυρώσεις από την ΕΕ στη Μόσχα. Αναφερόμενος στον ρόλο της Γερμανίας, που επικρίνεται διότι επιδεικνύει δισταγμούς, ο κ. Κάρις δήλωσε πως «νομίζω πως όλοι μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα».

Τι είπαν οι ΗΠΑ για το θέμα ;

Αξίζει να σημειωθεί ότι προχθές Δευτέρα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η αποστολή τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία είναι σίγουρα «στο τραπέζι», ωστόσο το Κίεβο οφείλει να αποδείξει ότι έχει την ικανότητα να συντηρήσει τέτοιου είδους τεθωρακισμένες δυνάμεις.

Ο ίδιος φέρεται να είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ προτρέπουν δυτικούς εταίρους που διαθέτουν σοβιετικής εποχής και κατασκευής τεθωρακισμένα άρματα μάχης, να τα αποστείλουν στην Ουκρανία, ώστε να αναπληρωθεί το κενό που έχει δημιουργηθεί μετά από τόσους μήνες συγκρούσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε μια κομβική χρονική συγκυρία για τις ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες χάρη σε δυτικής προέλευσης στρατιωτικό εξοπλισμό και πυραυλικά συστήματα (βλ. HIMARS, M777, MARS II) κατάφεραν να επιτύχουν μια επιτυχημένη αντεπίθεση στην περιοχή του Χαρκόβου.

Με πληροφορίες και από: ΑΠΕ – ΜΠΕ