«Να μην χάσουμε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνογνωσία» λέει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ

Ειπώθηκαν αλήθειες στην ημερίδα της οργανωτικής επιτροπής του Athens Flying Week,στην οποία ομιλητές ήταν άνθρωποι του χώρου της αμυντικής βιομηχανίας, ελληνικής και ξένης. Ο Ντένης Πλέσσας της Lockheed Martin,ο πρόεδρος τους ΣΕΚΠΥ Τάσος Ροζολής και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ Δημήτρης Παπακώστας.

Μία από τις πιο σημαντικές επισημάνσεις που έγιναν είχε να κάνει με το ανθρώπινο δυναμικό που “χάνεται” λόγω κρίσης. Νέοι επιστήμονες εγκαταλείπουν τη χώρα κι αυτό είναι καταστροφικό για την έτσι κι αλλιώς δοκιμαζόμενη ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Ο κ.Δημήτρης Παπακώστας είπε χαρακτηριστικά:

“Θα είναι σφάλμα και μεγάλο ατόπημα για τη χώρα, λόγω της κρίσης και της ανάγκης για μείωση δαπανών, να καταστραφούν οι πυρήνες τεχνογνωσίας σε ανθρώπινο δυναμικό που με τόσο κόπο και χρήμα αναπτύχθηκαν στη χώρα και μπορούν να αποτελέσουν τον μοχλό επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα.

Οι ικανοί να παράξουν εξειδικευμένη γνώση και τεχνολογία φορείς της χώρας πρέπει να συνεργαστούν με σκοπό την παραγωγή προϊόντων τα οποία θα αγορασθούν από την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία”.

Πρόσθεσε ότι “για να μπορέσει η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας μας :
1. Είναι σημαντικό να καθορισθούν με σαφήνεια οι ικανότητες που χρειάζεται να αναπτύξουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στο γενικότερο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Σχεδιασμού και της προστασίας των συνόρων της Ευρώπης.
2. Οι Ελληνικοί Αμυντικοί Φορείς, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (ΕΟΑ) και με τη Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ, να συμβάλουν στην κατάρτιση σχεδίου ανάπτυξης δυνατοτήτων ώστε να προσδιοριστούν οι εγχώριες ικανότητες και δυνατότητες στους τομείς έρευνας & ανάπτυξης προϊόντων και να θεσπιστούν οι αναγκαίες προτεραιότητες.
3. Να τεθούν στρατηγικοί και επιχειρηματικοί στόχοι ανάπτυξης στις αμυντικές εταιρείες των ανωτέρω προϊόντων με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και να τύχουν της υποστήριξης του Υπουργείου Άμυνας”.


Διαβάστε ακόμη:

ΕΑΒ: Σημαντική συμφωνια με μεγάλη ινδική εταιρεία

Βραβείο για την ΕΑΒ


Οι Έλληνες κατασκευαστές αμυντικού υλικού «χτυπάνε καμπανάκι κινδύνου»