NASAMS: «100% επιτυχία στην Ουκρανία» λέει ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας

Τα αμερικανικά αντιαεροπορικά συστήματα NASAMS έχουν 100% επιτυχία στην αναχαίτιση των ρωσικών πυραύλων στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Η ανακοίνωση για τα NASAMS σχετίζεται με την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, ότι ένα λανθασμένο ουκρανικό αντιαεροπορικό σύστημα αναχαίτισης ήταν πιθανότατα η αιτία της έκρηξης χθες σε χωριό στην ανατολική Πολωνία, που προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων.

Ο Όστιν, μιλώντας κατά την έναρξη μιας συνάντησης ρουτίνας για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στην οποία συμμετείχαν δεκάδες υπουργοί Άμυνας, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν με την Πολωνία για να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκρηξη, αλλά δεν επέρριψε ευθύνες.

Μπάιντεν και Ζελένσκι συμφώνησαν το καλοκαίρι την αποστολή των αντιαεροπορικών συστημάτων που ζητούσε διακαώς το Κίεβο από την αρχή του πολέμου. Τα συστήματα αεράμυνας μικρής εμβέλειας NASAMS εκτοξεύουν τον προηγμένο πύραυλο αέρος – αέρος τύπου AIM-120 AMRAAM (στην έκδοση της εκτόξευσης από το έδαφος) και μπορεί να καταρρίψει ένα ευρύ φάσμα απειλών, όπως drones, βλήματα, μαχητικά αεροσκάφη ακόμα και βαλλιστικούς πυραύλους.

Κατασκευάζονται από την αμερικανική Raytheon και τον νορβηγικό όμιλο Kongsberg. Η εταιρεία Raytheon παραδίδει τα συστήματα στις ΗΠΑ και έπειτα γίνεται η ανάπτυξή τους στην Ουκρανία, σύμφωνα με την σύμβαση που έχει υπογραφεί ύψους 182 εκατομμυρίων δολαρίων.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου