NASAMS: «Deal» 182 εκ. δολαρίων των ΗΠΑ με την Raytheon για αντιαεροπορικά συστήματα που θα στείλουν στην Ουκρανία

Το Πεντάγωνο υπέγραψε συμφωνία με την Raytheon αξίας 182 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων NASAMS που προορίζονται για την Ουκρανία.

Το δελτίο τύπου σημειώνει ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί σε μια λίστα χω΄ρων από όλο τον κόσμο που βασίζονται στο NASAMS για την αντιμετώπιση διαφόρων αεροπορικών απειλών, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων cruise, των αεροσκαφών και των μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων. Η εταιρεία δεν διευκρίνισε τον αριθμό των συστημάτων αεράμυνας που παρήγγειλαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης της παραγωγής του συστήματος αεράμυνας είναι η 23 Αυγούστου 2024. Στις 24 Αυγούστου έγινε γνωστό ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα παραλάβουν 6 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα NASAMS και τους πυραύλους τους, μέσω του νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ, ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Το υπερσύγχρονο σύστημα αεροπορικής άμυνας τύπου NASAMS κατασκευάζεται από τη νορβηγική εταιρεία «Kongsberg Defense and Aerospace» σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία «Raytheon Technologies»  καθώς είναι ικανό να εμπλέκει και να εξουδετερώνει εχθρικά αεροσκάφη, πυραύλους cruise, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα με μεγάλη αποτελεσματικότητα, γι’αυτό εξάλλου και χρησιμοποιείται από το 2005 για την προστασία του Λευκού Οίκου. Σημειώνεται επίσης ότι το διαθέτουν χώρες όπως Νορβηγία, Φινλανδία, Ισπανία, Ολλανδία, Ομάν, Λιθουανία, Ινδονησία, Αυστραλία, Κατάρ, Ουγγαρία.

Αυτό αποδεικνύει την επιχειρησιακή του αξία για την προστασία στρατηγικών υποδομών, εγκαταστάσεων και κρίσιμων στρατιωτικών θέσεων και αποτελεί μια «αναβάθμιση» του οπλοστάσιο των ουκρανικών δυνάμεων, τα οποία επί το πλείστον σοβιετικής κατασκευής οπλικά συστήματα και εξοπλισμό, κάτι όμως που σημαίνει ότι θα πρέπει να εκπαιδευτούν στην λειτουργία και στην ορθή, αποτελεσματική χρήση του συστήματος.

Με πληροφορίες από: euromaidanpress.com / Φωτογραφία αρχείου