NASAMS: Έφτασαν στην Ουκρανία δύο προηγμένα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Raytheon Technologies, Γκρεγκ Χέις, αποκάλυψε χθες κατά την διάρκεια δηλώσεων που έκανε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, πως παρέδωσαν πριν δύο εβδομάδες δύο προηγμένα πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας τύπου NASAMS στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και η ανάπτυξή τους στην Ουκρανία ολοκληρώνεται αμέσως.

Ο ίδιος τόνισε ότι πρόκειται για ένα σύστημα αεράμυνας μικρής εμβέλειας το οποίο είναι ικανό να εκτοξεύσει τον προηγμένο πύραυλο αέρος – αέρος τύπου AIM-120 AMRAAM και μπορεί να καταρρίψει ένα ευρύ φάσμα απειλών, όπως drones, βλήματα, μαχητικά αεροσκάφη ακόμα και βαλλιστικούς πυραύλους. Με αυτόν τον τρόπο, οι Ουκρανοί θα έχουν την ικανότητα να προστατεύσουν στρατηγικές πολιτικές υποδομές και εγκαταστάσεις, οι οποίες έχουν μπει «στο στόχαστρο» των ρωσικών βομβαρδισμών και ιρανικής κατασκευής drones – «καμικάζι» που χρησιμοποιούν.

Υπενθυμίζεται πως η Βρετανία έχει ήδη ανακοινώσει την προμήθεια πυραύλων τύπου AIM-120 AMRAAM προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από τα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας τύπου NASAMS.  Ακόμη, το Λονδίνο διαβεβαίωσε πως θα σταλούν εκατοντάδες επιπλέον πύραυλοι για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και εκατοντάδες UAVs για να υποστηριχθεί η δυνατότητα συλλογής πληροφοριών των ένοπλων δυνάμεων του Κιέβου.