NASAMS: Η Λιθουανία αγοράζει δύο συστήματα αεράμυνας για την Ουκρανία – Η Νορβηγία αναλαμβάνει τη συντήρηση

Η Λιθουανία αγοράζει δύο συστήματα αεράμυνας NASAMS για την Ουκρανία αξίας 9,8 εκατομμυρίων ευρώ και θα τα παραδώσει εντός τριών μηνών, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Η Λιθουανία απάντησε άμεσα στο αίτημα της Ουκρανίας να βοηθήσει στην ενίσχυση της αεράμυνας ενόψει των ρωσικών επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών στόχων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το λιθουανικό υπουργείο.

«Αυτή είναι μια σημαντική και έγκαιρη συμβολή στην προστασία του ουρανού της Ουκρανίας και στη διάσωση ζωών Ουκρανών. Μαζί στη νίκη!», έγραψε στο Twitter ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Νορβηγία θα προμηθεύσει εξοπλισμό συντήρησης για τους εκτοξευτές ως μέρος της συμφωνίας.

«Αγοράζουμε ενημερωμένα συστήματα εκτοξευτών πυραύλων NASAMS, τα οποία είναι πλήρως προετοιμασμένα ώστε ο ουκρανικός στρατός να ενσωματωθεί στις μονάδες ελέγχου πυρός του, επομένως συμπληρώνει και επεκτείνει το ήδη χρησιμοποιημένο NASAMS που έχουν χορηγήσει η Νορβηγία και οι ΗΠΑ», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας, Arvydas Anusauskas.

Στο πακέτο με τα δύο συστήματα αεράμυνας, η Λιθουανία θα δωρίσει και 10 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού M113. Η Λιθουανία και η νορβηγική κατασκευάστρια εταιρεία Kongsberg Gruppen υπέγραψαν τη σύμβαση για τα συστήματα αεράμυνας την Τρίτη.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters