NASAMS: Η Νορβηγία στέλνει επιπλέον προηγμένα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία

Η Νορβηγία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παραδώσει επιπλέον 10 εκτοξευτές αεράμυνας του προηγμένου πυραυλικού συστήματος αεράμυνας NASAMS και τέσσερα κέντρα ελέγχου πυρός στην Ουκρανία.

Το NASAMS είναι ένα επίγειο σύστημα αεράμυνας ικανό να εκτοξεύει μια ποικιλία διαφορετικών αντιαεροπορικών πυραύλων. Η Νορβηγία δεσμέυθηκε να στείλει πυραύλων εδάφους – αέρος για τα NASAMS αξίας 30,5 εκατομμυρίων δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2023, μέρος των οποίων θα σταλεί από τα τρέχοντα αποθέματα του νορβηγικού στρατού. Το Όσλο παρέδωσε τα δύο πρώτα του συστήματα NASAMS στην Ουκρανία την άνοιξη του 2023.

«Το νορβηγικό σύστημα NASAMS σώζει ζωές Ουκρανών και αποτρέπει την καταστροφή κτιρίων και υποδομών», δήλωσε ο νορβηγός υπουργός Άμυνας Bjoern Arild Gram.

«Οι ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι εκτεταμένες και βάναυσες, επομένως η αεράμυνα είναι απολύτως καθοριστική για την Ουκρανία. Ταυτόχρονα, υπενθυμίζω ότι θα αποκτήσουμε νέα συστήματα αεράμυνας NASAMS για τον δικό μας στρατό το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ο Νορβηγός ΥΠΑΜ. Οι παραδόσεις για τα νέα νορβηγικά συστήματα θα ξεκινήσουν το 2026 και θα ολοκληρβθούν το 2027.

Εκτός από τη Νορβηγία, η Λιθουανία και οι ΗΠΑ έχουν επίσης στείλει τα συγκεκριμένα συστήματα αεράμυνας στο Κίεβο.

Το πυραυλικό σύστημα αεροπορικής άμυνας κατασκευάζεται από την αμερικανική εταιρεία Raytheon και τη νορβηγική εταιρεία Kongsberg Defence & Aerospace και είναι ένα εξαιρετικά προσαρμόσιμο σύστημα αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς ικανό να υπερασπιστεί μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή.

Φωτογραφία αρχείου