NASAMS: Η Νορβηγία θα αποκτήσει νέα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας

Η Νορβηγία παρήγγειλε τα προηγμένα πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας τύπου NASAMS από την κατασκευάστρια εταιρεία Kongsberg, στο πλαίσιο συμφωνίας ύψους 134 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία περιλαμβάνει την προμήθεια νέων εκτοξευτών και Κέντρων Διανομής Πυρός, με τις παραδόσεις να ξεκινούν το 2026 και να ολοκληρώνονται το 2027.

Ο Νορβηγός Υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή τονίζει τη σημασία που έχουν οι ολοκληρωμένες δυνατότητες αεροπορικής άμυνας και πρόσθεσε ότι πρόκειται για επενδύσεις που διασφαλίζουν την ασφάλεια της χώρας, διότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναδείξει τον ρόλο που παίζει η αεράμυνα στο πεδίο επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται πως το πυραυλικό σύστημα αεροπορικής άμυνας τύπου NASAMS κατασκευάζεται από την αμερικανική εταιρεία Raytheon και τη νορβηγική εταιρεία Kongsberg Defence & Aerospace και είναι ένα εξαιρετικά προσαρμόσιμο σύστημα αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς ικανό να υπερασπιστεί μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή.

Μπορεί να εντοπίσει, να εμπλέξει και να καταστρέψει αεροσκάφη, drones και πυραύλους cruise και να προστατεύσει τοποθεσίες υψηλής στρατηγικής αξίας από απειλές αέρος. Επί του παρόντος, περίπου 13 χώρες χρησιμοποιούν τα συστήματα τύπου NASAMS, συμπεριλαμβανομένων της Ινδονησίας, της Ισπανίας, της Ουκρανίας και των ΗΠΑ, ενώ η Νορβηγία θα τα χρησιμοποιήσει για να καλύψει «τα κενά που δημιουργήθηκαν» από την παράδοση υφισταμένων συστημάτων στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Με πληροφορίες από: Defense Post / Φωτογραφία αρχείου