NASAMS: Η Νορβηγία θα δώσει δύο προηγμένα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία

Η Νορβηγία θα παραδώσει δύο πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας τύπου NASAMS στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Νορβηγός Υπουργός Άμυνας Μπγιορν Αρίλντ Γκραμ, ενώ ακόμα Ουκρανοί στρατιώτες και προσωπικό θα εκπαιδευτούν προκειμένου να εξοικειωθούν και να μάθουν την χρήση αλλά και την λειτουργία των συστημάτων αεράμυνας.

Η παράδοση πυραυλικών συστημάτων τύπου NASAMS στην Ουκρανία θα γίνει σε συνεννόηση και συνεργασία με τις ΗΠΑ, καθώς το περίφημο πυραυλικό σύστημα αεροπορικής άμυνας είναι προϊόν συμπαραγωγής της αμερικανικής εταιρείας Raytheon και της νορβηγικής Kongsberg. «Η Νορβηγία έχει παραδώσει και στο παρελθόν εξοπλισμό και εκπαίδευση στα συστήματα τύπου NASAMS των ΗΠΑ στην Ουκρανία», είπε ο Γκραμ.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι: «Αυτές οι δωρεές εκτιμήθηκαν ιδιαίτερα και συνέβαλαν στην εξουδετέρωση των πυραυλικών επιθέσεων. Οι συνεχιζόμενες ρωσικές επιθέσεις στις ουκρανικές υποδομές και εγκαταστάσεις αναδεικνύουν την ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση των δυνάμεων αεράμυνας της Ουκρανίας. Το Κίεβο έχει επανειλημμένως ζητήσει από διεθνείς εταίρους να της παραδώσουν περισσότερα και καλύτερα συστήματα αεράμυνας». Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ παρέδωσαν δύο πυραυλικά συστήματα τύπου NASAMS στην Ουκρανία το περασμένο φθινόπωρο και υποσχέθηκαν να της δώσουν ακόμα έξι.