OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

NATO: «700 F-35 θα αποκτήσουν οι Σύμμαχοι εκτός των ΗΠΑ – Η Ρωσία μπορεί να μας επιτεθεί στα επόμενα πέντε χρόνια»

10/06/2025 - 12:27
NATO

Stealth μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-35/ Φωτογραφία DVIDS

Share on FacebookShare on Twitter

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, κατά την διάρκεια ομιλίας του χθες (09.06.2025) για την ανάγκη ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Συμμαχίας, όπως με νέα F-35, αλλά και για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς που πρέπει να αποκτήσουν οι χώρες – μέλη, καθώς «η Ρωσία θα μπορούσε να μας απειλήσει στρατιωτικά τα επόμενα πέντε χρόνια» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, ο Ρούτε δήλωσε πως: «Στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του NATO στη Χάγη, αναμένω ότι οι ηγέτες των Συμμάχων θα συμφωνήσουν να δαπανήσουν το 5% του ΑΕΠ για την άμυνα. Θα είναι μια δέσμευση σε επίπεδο ΝΑΤΟ. Και μια καθοριστική στιγμή για τη Συμμαχία».

Η αύξηση των αμυντικών δαπανών

Έπειτα, πρόσθεσε πως «ο προτεινόμενος στόχος του 5% θα σηματοδοτήσει μια σημαντική αύξηση σε σχέση με το μακροχρόνιο πλαφόν του 2% του ΝΑΤΟ», τονίζοντας πως «το νέο ποσοστό του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες δεν είναι συμβολικό, αλλά βασίζεται σε σοβαρές επιχειρησιακές ανάγκες, διότι ο κίνδυνος δεν θα εξαφανιστεί ακόμη και όταν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με το σχέδιο: «Το 3,5% θα επενδυθεί στις βασικές μας στρατιωτικές ανάγκες. Ενώ το υπόλοιπο θα διατεθεί για επενδύσεις που σχετίζονται με την άμυνα και την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών και της οικοδόμησης βιομηχανικής ικανότητας».

«700 F-35 στους Συμμάχους εκτός των ΗΠΑ»

Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ότι: «Χρειαζόμαστε αύξηση ύψους 400% στην αεροπορική και πυραυλική άμυνα. Βλέπουμε στην Ουκρανία πως η Ρωσία ασκεί τρομοκρατία από ψηλά. Έτσι, θα ενισχύσουμε την ασπίδα που προστατεύει τους ουρανούς μας». Ακόμα μίλησε για την ανάγκη προμήθειας τεράστιας ποσότητας στρατιωτικών εξοπλισμών και οπλικών συστημάτων.

«Οι στρατοί των κρατών – μελών του NATO χρειάζονται επίσης χιλιάδες περισσότερα τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης, εκατομμύρια περισσότερα βλήματα πυροβολικού. Έπειτα, πρέπει να αναβαθμιστούν οι αεροπορικές δυνάμεις. Μέλη του NATO, εκτός των ΗΠΑ, αναμένεται να αποκτήσουν εκατοντάδες προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη, όπως για παράδειγμα 700 stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35».

Η ρωσική απειλή

Ο Μαρκ Ρούτε αναφέρθηκε στις επενδύσεις σε αναδυόμενους τομείς, όπως στην παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και στους πυραύλους μεγάλης εμβέλειας, αλλά και σε δυνατότητες για το διάστημα και τον κυβερνοχώρο.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO αναφέρθηκε και στην απειλή της Ρωσίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Θα μπορούσε να είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη εναντίον του NATO μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Ας μην κοροϊδευόμαστε, η προσοχή όλων είναι τώρα στραμμένη στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Η πολεμική μηχανή του Πούτιν επιταχύνεται – δεν επιβραδύνεται. Η Ρωσία ανασυγκροτεί τις δυνάμεις της με κινεζική τεχνολογία και παράγει περισσότερα όπλα πιο γρήγορα από ό,τι νομίζαμε. Όσον αφορά τα πυρομαχικά, η Ρωσία παράγει σε τρεις μήνες ό,τι παράγει ολόκληρο το NATO σε ένα χρόνο. Η αμυντική βιομηχανική της βάση αναμένεται να αναπτύξει 1.500 άρματα μάχης, 3.000 τεθωρακισμένα οχήματα και 200 ​​πυραύλους Iskander μόνο φέτος.»

Με πληροφορίες από: ΝΑΤΟ

Tags: F-35NATOΜΑΡΚ ΡΟΥΤΕ

Related Posts

F-35
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35: Αμερικανικό stealth μαχητικό εξέπεμψε σήμα κινδύνου πάνω από τον Κόλπο του Ομάν

10/05/2026 - 12:34
G550
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

G550 CAEW: H IAI προτείνει το αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου στην Πολεμική Αεροπορία

10/05/2026 - 12:09
ΕΛΒΟ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΛΒΟ: Συμμαχίες με Rheinmetall και Όμιλο Κοπελούζου για νέο αμυντικό και βιομηχανικό αποτύπωμα

09/05/2026 - 14:37

Διαβάστε Επίσης

Το OnAlert 24 ώρες με τους αμφίβιους καταδρομείς της Λέσβου: CSAR και κρούση με βατραχανθρώπους στο σύγχρονο πεδίο μάχης

Καιρός σήμερα: Μικρή άνοδος θερμοκρασίας και αραιές νεφώσεις – Δείτε αναλυτικά

Τραμπ: «Εντελώς απαράδεκτη» η απάντηση του Ιράν στην αμερικανική πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου

Σαν σήμερα: Το 1967 η χούντα συλλαμβάνει και φυλακίζει στις φυλακές Αβέρωφ τον Ανδρέα Παπανδρέου

To Ιράν απειλεί τα βρετανικά και γαλλικά πλοία που πάνε στη Μέση Ανατολή με «άμεση και αποφασιστική απάντηση»

F-16, Rafale και ελικόπτερα στον Φλοίσβο: Εντυπωσιακές εικόνες από την επίδειξη της Πολεμικής Αεροπορίας

Νετανιάχου: «Ο πόλεμος με το Ιράν δεν έχει τελειώσει – Πρέπει να παραδώσουν το ουράνιο»

Ισραήλ: Ο Αρχηγός των IDF προειδοποιεί ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται επειγόντως περισσότερους στρατιώτες

Top News

Σωτήρης Τσαφούλιας: «Μια φορά ο πατέρας μου πέρασε από δίπλα μου και έφυγε, δεν με γνώρισε»

Παραλήρημα Τραμπ για Ομπάμα και Μπάιντεν - «Το Ιράν παίζει παιχνίδια μαζί μας εδώ και 47 χρόνια, θα τους κοπεί το γέλιο»

Η Βόρεια Κορέα αλλάζει το Σύνταγμα της για τον Κιμ Γιονγκ Ουν: «Άμεση πυρηνική επίθεση αν δολοφονηθεί»

Ελένη Μενεγάκη: Η συγκινητική ανάρτησή της για την γιορτή της μητέρας - «Η δική μου μαμά ήταν το πρώτο μου καταφύγιο»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert