NATO: Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες αγοράζουν 1.000 πυραύλους Patriot από τη Raytheon και την MBDA

Το NATO ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2023, ότι θα υποστηρίξει μια ομάδα ευρωπαϊκών κρατών – μελών στην προμήθεια 1.000 πυραύλων Patriot (Guidance Enhanced Missiles – GEM-T), για να ενισχύσουν τις δυνατότητες αεράμυνάς τους, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία με τη Ρωσία.

Οι τέσσερις αυτές χώρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής Υποστήριξης και Προμηθειών του NATO (NSPA), είναι η Γερμανία, η Ρουμανία, η Ισπανία και η Ολλανδία.

Ο οργανισμός ανέθεσε σύμβαση παραγωγής και παράδοσης στην COMLOG, μια κοινοπραξία μεταξύ της Raytheon και της MBDA, ανέφερε σε δήλωση η υπερατλαντική στρατιωτική συμμαχία, προσθέτοντας ότι η ευρωπαϊκή παραγωγή των πυραύλων θα επεκταθεί, ενισχύοντας και τα υπόλοιπα μέλη του NATO που έχουν τους συγκεκριμένους πυραύλους στα οπλοστάσιά τους, όπως η Ελλάδα.

«Η ενοποιημένη πολυεθνική προμήθεια, στο πνεύμα της European Sky Shield Initiative (ESSI), προσφέρει οικονομίες κλίμακας και υποστηρίζει την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας νέων πυραύλων GEM-T για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης», αναφέρει η ανακοίνωση της NSPA.

Το εκτιμώμενο κόστος της προμήθειας των πυραύλων ανέρχεται στα 5,5 δις ευρώ, καθιστώντας την μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της υπηρεσίας προμηθειών του NATO. 

«Η σύμβαση ενισχύει τις βιομηχανικές και στρατιωτικές δυνατότητες στην Ευρώπη. Ο όγκος παραγγελιών θα επιτρέψει στην MBDA να δημιουργήσει μια μονάδα παραγωγής πυραύλων Patriot στη Γερμανία. Συνολικά, η σύμβαση υποστηρίζει τις ευρωπαϊκές χώρες που χρησιμοποιούν συστήματα Patriot, δημιουργεί χώρους εργασίας στη Γερμανία και ενισχύει την αλυσίδα εφοδιασμού πυρομαχικών».

Πηγή: NSPA / Φωτογραφία αρχείου Reuters