Naval Strike Missile: H Ουκρανία είναι σε διαπραγματεύσεις με την Πολωνία για την αγορά του πυραυλικού συστήματος

Η Ουκρανία διαπραγματεύεται την αγορά του παράκτιου πυραυλικού συστήματος Naval Strike Missile (NSM) από την Πολωνία, σύμφωνα με τον ιστότοπο Defence24.

Ο πολωνικός αμυντικός ιστότοπος ανέφερε ότι η Πολωνία διεξάγει προκαταρκτικές συνομιλίες με την Ουκρανία για την προμήθεια στοιχείων του οπλισμένου συστήματος NSM της Ναυτικής Μονάδας Πυραύλων.

Η Ουκρανία εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς μιας μονάδας πολωνικών πυραυλικών συστημάτων ή ενός τμήματος αυτών. Η αγορά αναμένεται  να γίνει με έξοδα της ίδιας της Ουκρανίας ή με χρηματοδότηση από το ταμείο στρατιωτικής βοήθειας της ΕΕ.

Το σύστημα χρησιμοποιεί NSM σε συνδυασμό με ένα σύστημα διοίκησης και ελέγχου όπλων παρόμοιο με το περιβόητο σύστημα αεράμυνας NASAMS που χρησιμοποιείται από τέσσερις χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι ο πύραυλος επιφανείας – επιφανείας πέμπτης γενιάς τύπου Naval Strike Missile μπορεί να εντοπίζει και να καταστρέφει εχθρικούς στόχους σε αποστάσεις μεγαλύτερες από τα 100 ναυτικά μίλια, χρησιμοποιώντας αδρανειακό σύστημα πλοήγησης, GPS και σύστημα πλοήγησης TRN (terrain-reference navigation) το οποίο υπολογίζει την θέση και την πορεία του βλήματος βάσει της μορφολογίας του εδάφους και του υψομέτρου.